Hlavní obsah

Operátoři zřejmě budou moci dál pokutovat klienty, poslanci couvli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z návrhu novely z pera poslanců TOP 09, která má zlepšit postavení klientů mobilních operátorů, možná zmizí ustanovení, které zakazuje sjednávat smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy. Místo něj by měl klient operátorovi dorovnat jen část peněz, a pokud získal dotovaný mobil, pak jen rozdíl mezi dotovanou a skutečnou cenou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zmírnění v úterý navrhl ve Sněmovně spoluautor novely Jan Husák (TOP 09) při jejím druhém čtení. Sněmovna předlohu propustila do třetího čtení a mohla by ji schvalovat již příští středu.

"Hledám kompromis, který by měl být průchozí v této Poslanecké sněmovně," řekl dnes Husák poslancům. Původní návrh narazil ve sněmovním hospodářském výboru, který ho doporučil zamítnout. Klient by podle Husákova pozměňovacího návrhu zaplatil nejvýše jen pětinu součtu paušálů, které by zaplatil do konce trvání smlouvy, nebo pětinu sjednaných minimálních částek, které se zavázal provolat. Nyní lidé často musejí doplatit paušály v plné výši.

Obdobný návrh vznesl i Michal Doktor (Jihočeši 2012), který omezuje výši tohoto doplatku na nejvýše 18 měsíců pro případ, že by do konce sjednané doby zbývalo víc než těchto 18 měsíců.

Pozměňovací návrh také upravuje okolnosti automatického prodlužování smluv. Operátoři by měli jeden až tři měsíce před prodloužením smlouvy upozornit zákazníka na možnost ukončení závazku. Novela v předložené podobě naproti tomu zakazuje automatické prodlužování smluv na dobu určitou. Poslanec Doktor navrhl, aby smlouvu na dobu určitou šlo prodloužit pouze dohodou učiněnou nejdříve tři měsíce před koncem sjednané doby.

Dalším bodem Husákova pozměňovacího návrhu je uzavírání smluv na dálku a související předávání kompletních smluvních podmínek. Lidé by je měli dostat následně po telefonátu s prodejcem buď v elektronické, nebo listinné formě. Od předání kompletního znění podmínek pak poběží dvoutýdenní lhůta podle občanského zákoníku k odstoupení od smlouvy. Novela má také usnadnit vstup virtuálních operátorů na trh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám