Hlavní obsah

Nové mobily nastaví výkonnostní laťku hodně vysoko

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na konci února bude k vidění celá řada nových chytrých telefonů, ve španělské Barceloně totiž odstartuje největší mobilní veletrh MWC 2020. Ty nejnovější smartphony přitom nasadí výkonnostní laťku proklatě vysoko, jak upozornil server Playfuldroid.

Foto: koláž Novinky.cz

Smartphone od společnosti Realme (ilustrační foto)

Článek

Není žádným tajemstvím, že špičkové smartphony poběží na nové platformě od společnosti Qualcomm, která si premiéru odbyla před koncem loňského roku. Konkrétně je řeč o čipsetu Snapdragon 865, s jehož nasazením počítá Motorola, Oppo, Samsung, Asus či například Xiaomi.

Přestože parametry tohoto čipu jsou již známy, reálné testy výkonu doposud chyběly. Změnit se to rozhodl právě až server Playfuldroid, kterému se podařilo získat hodnocení výkonu chystané vlajkové lodi od společnosti Realme. Konkrétně by mělo jít o model X50 Pro, který také dostane do vínku Snapdragon 865.

Boj o nejvýkonnější mobil odstartuje příští rok

Mobil

Výkon zajistí osm jader

Právě díky tomu je jasné, že nové modely nasadí výkonnostní laťku pořádně vysoko. Telefon od Realme totiž získal v benchmarkové utilitě AnTuTu rekordních 571 tisíc bodů.

Ty nejlepší telefony z loňského roku se přitom sotva přehoupnou přes pomyslnou hranici půl milionu bodů – jako jeden z mála to dovede například herní model Asus ROG Phone II. Přesto má takřka o 70 tisíc bodů nižší hodnocení než chystané vlajkové lodi.

Snapdragon 865 je nástupce loňského vrcholného modelu Snapdragon 855. Ve srovnání s ním by měl být až o čtvrtinu výkonnější, což je zásluha nové generace jader nazývaných Kryo 585.

Půjde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Polepšit by si telefony měly také v oblasti mobilní grafiky. Snapdragon 865 totiž nabídne nové grafické jádro Adreno 650, které slibuje až o 20 % vyšší výkon. K tomu by měla dopomoci mimo jiné podpora rychlejších pamětí LPDDR5.

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Hardware

Velké displeje, špičkové fotoaparáty

Pohled na specifikace výkonného procesoru nicméně jasně ukazuje, co všechno budou nové mobily umět. Snapdragon 865 totiž může pohánět přístroje vybavené displeji s rozlišením až QHD+, které pracují na frekvenci až 144 Hz.

Napojeny mohou být fotoaparáty s rozlišením až 200 MPx, případně modely s nižším rozlišením 64 MPx, které by však v praxi měly nabídnout vyšší obrazovou kvalitu než 200MPx modely.

Senzory by měly být schopné natáčet až 8K videa při 30 snímcích za sekundu, případně 4K záznamy při 120 fps. Samozřejmostí je podpora HDR.

Velmi bohatá bude také nabídka podporovaných komunikačních standardů. Ve výbavě by neměly chybět bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11ax, WiGig 802.11ad či Bluetooth 5.1. Samozřejmostí je také podpora NFC či dvoupásmový GNSS přijímač pro připojení k sítím GPS, Glonass, Beidou, QZSS a Galileo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Na nákup chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny nabídky ale nemusí...

Výběr článků

Načítám