Hlavní obsah

Nokia 5.4 bude levná, do prodeje ale zamíří až příští rok

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost HMD Global, která stojí za výrobou chytrých telefonů značky Nokia, vrhá na pulty obchodů jednu zajímavou novinku za druhou. Krátce před Vánocemi se začal prodávat špičkový model Nokia 8.3 5G, nyní výrobce odhalil levnou novinku – Nokii 5.4. Ta se však začne prodávat až v příštím roce.

Foto: archív výrobce

Nokia 5.4

Článek

„Zdá se, že tento rok je pro spotřebitele mimořádně obtížný. Jen ve Velké Británii a USA má až 30 procent populace vedlejší příjem. S telefonem Nokia 5.4 jsme chtěli nabídnout výkonný telefon za dostupnou cenu, abychom uspokojili všechny, kteří se v současné době snaží mít své výdaje pod kontrolou. Jsem přesvědčen, že jsme tímto modelem nastavili pomyslnou laťku v tom, co by měl telefon střední třídy nabízet,“ prohlásil Juho Sarvikas, jeden z šéfů společnosti HMD Global.

Zdůraznil přitom, že podle něj je nesmírně důležité přinášet na trh i cenově dostupné telefony a nezaměřovat se pouze na vrcholné modely.

Výrobci se před Vánocemi předhánějí, kdo nabídne zajímavější mobil

Vánoce

Přesná cena pro český trh zatím ještě nebyla stanovena. Vzhledem k tomu, že předchůdce – Nokia 5.3 – se v obchodech prodává za částky okolo pěti tisíc korun, bude patrně cenotvorba u nového zástupce střední třídy velmi podobná.

Nokia 5.4 staví na procesoru Qualcomm Snapdragon 662 a čistém Androidu, díky čemuž by mělo být pracovní tempo v praxi velmi svižné. Displej nabízí úhlopříčku 6,39“ a rozlišení HD+.

K dispozici je celkem pět fotoaparátů. Vpředu je 16Mpx senzor, vzadu pak další čtyři objektivy. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 48 MPx, dále je k dispozici 5MPx ultra širokoúhlý fotoaparát a dva 2MPx snímače pro makro snímky a pro měření hloubky ostrosti.

Foto: archív výrobce

Nokia 5.4

Pro náročné

Pro náročné uživatele je zase určena Nokia 8.3 5G, tomu odpovídá i cenovka 14 990 Kč. Základem je 6,81palcová obrazovka s rozlišením Full HD+. Vyzdvihnout si zaslouží také technologie PureDisplay, která se stará o co nejlepší barevné podání.

Mezi přednosti tohoto modelu patří také čtyři fotoaparáty na zadní straně, ke kterým dodala optiku známá společnost Zeiss. Hlavní fotoaparát se pyšní rozlišením 64 MPx a pokročilým nočním režimem. Druhý objektiv s rozlišením 12MPx a ultra širokoúhlým záběrem se hodí pro panoramatické fotky. Sestavu objektivů dále doplňuje 2MPx fotoaparát starající se o hloubku ostrosti a 2MPx makro snímač.

Fotoaparáty samozřejmě zvládnou natáčet i videa, a to i se snímkováním 24 fps, které se používá ve filmovém odvětví. Pro zachycení 360° zvuku disponuje telefon technologií OZO audio.

O svižné pracovní tempo se stará čipset Qualcomm Snapdragon 765G společně s 8 GB operační paměti a 128GB úložištěm. Výkon by měl být tedy dostatečný i pro hraní her. Jak již samotný název napovídá, Nokia 8.3 5G si rozumí s mobilními sítěmi páté generace, které se postupně rozšiřují také v Česku.

Foto: archív výrobce

Nokia 8.3 5G

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Levný mobil od Realme dostal solidní výbavu

Krátce před Vánocemi se v Česku začal prodávat nový chytrý telefon Realme 7i, který je nejlevnějším přírůstkem do sedmičkové řady tohoto výrobce. Navzdory...

Výběr článků

Načítám