Hlavní obsah

Největší riziko pro majitele Androidů. Jediný virus stojí za každým pátým útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andreed. To je jméno škodlivého kódu, se kterým se majitelé chytrých telefonů a počítačových tabletů s operačním systémem Android mohli v uplynulém měsíci setkat nejčastěji. Tento nezvaný návštěvník stál za každým pátým zachyceným útokem. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware Andreed. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují. Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů, stejně ale dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit.

„Škodlivá reklama se koncem minulého roku šířila opět především prostřednictvím mobilních her, a to bez ohledu na věk uživatelů. V prosinci ho bezpečnostní specialisté objevili například ve verzi hry Bridge Constructor,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Snadný výdělek? Podvodníci zneužívají kryptoměny

Bezpečnost

Počet detekovaných případů adwaru Andreed v prosinci sice podle statistik antivirové společnosti klesl, stále však šlo v České republice o nejrozšířenější hrozbu vůbec.

„Adware Andreed dosahoval svého maxima během léta a ke konci loňského roku jsme mohli pozorovat, jak počet jeho detekcí klesá. Předpokládáme ale, že zůstane mezi kybernetickými útočníky oblíbený a bude v Česku nadále rozšířený – není tolik invazivní jako jiné hrozby a uživatelé mu nemusí věnovat takovou pozornost,“ konstatoval Jirkal.

Letos bude hrozeb více

Bezpečnostní specialisté přitom upozorňují, že hrozby pro platformu Android se mění v porovnání s ostatními sledovanými operačními systémy nejrychleji. „Očekáváme tak, že se v průběhu roku setkáme s řadou dalších škodlivých kódů, které se mohou nakonec v českém prostředí vyskytovat dlouhodobě,“ varoval bezpečnostní expert.

„Jak jsme viděli již v minulých letech, můžeme například počítat s krátkodobými útočnými kampaněmi různých backdoorů nebo malwaru zaměřeného na uživatelská hesla. Není ani vyloučeno, že se objeví nový typ sledovací aplikace porušující soukromí uživatelů, jako jsme v minulosti pozorovali například u stalkerwaru,“ uzavřel Jirkal.

Útoků na počítače od Applu přibude, varovali experti

Bezpečnost

Reklama

Související články

Nemocnice stále čelí kyberútokům

Počet kybernetických útoků na zdravotnická zařízení je podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za letošek meziročně zhruba...

Výběr článků

Načítám