Hlavní obsah

Smartphony s ohebnými displeji jsou fenomén. Jak je to ale s opravami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ohebnými displeji, které se přeloží jako list papíru, se setkáváme u chytrých telefonů stále častěji. Jak časově a finančně náročné jsou ale opravy, pokud se něco rozbije? Odpověď jsme se vydali hledat do oficiálního servisu společnosti Samsung.

Jak probíhá oprava telefonu s ohebným displejem? Video: Novinky

 
Článek

Jihokorejský elektronický gigant uvedl nedávno na trh hned dva nové chytré telefony – Galaxy Z Fold3 a Galaxy Z Flip 3. Hlavním lákadlem u obou je právě přítomnost ohebného displeje a skládací konstrukce.

Ceny jsou přitom citelně nižší než u předchůdců. U modelu Z Flip3 spadla pořizovací cena v porovnání s předchůdcem z 42 999 Kč na 26 999 Kč v případě základního modelu s 8GB pamětí a 128GB úložištěm. Verze s 256GB úložištěm pak vyjde na 28 999 Kč.

Zájem o skládačky od Samsungu je vysoký. Některé modely jsou vyprodané

Mobil

Mobilní telefon Z Fold3 je v České republice možné zakoupit za 46 999 Kč (12/256 GB), respektive za 48 999 Kč (12/512 GB). Předchůdce přitom startoval cenu základního modelu v době uvedení na trh na částce 54 999 Kč. Všechny představené novinky přitom přinášejí vyšší výkon a celou řadu dalších vylepšení.

„Snažíme se technologii přinést mezi více lidí, aby se z ohebných obrazovek stal nový standard,“ vysvětlil novou cenovou politiku mluvčí Samsungu David Sahula.

Oba telefony jsou odolnější

Jak se ale budou přístroje dostávat mezi více lidí, bude stále větší množství uživatelů řešit servis svých přístrojů. I proto Samsung zapracoval na jejich odolnosti. „Oba přístroje jsou certifikovány tak, aby vydržely 200 tisíc přehnutí, to znamená zhruba pět let každodenního užívání. Zároveň jsou nově voděodolné,“ podotkl Sahula.

I tak se ale může samozřejmě snadno stát, že telefon vypadne z kapsy a něco se rozbije. „Servisu se nemusí lidé obávat, protože většinu oprav zvládneme na počkání či do druhého dne,“ konstatoval mluvčí Samsungu.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Fold3Video: Novinky

Mezi časově náročnější opravy patří například výměna ohebného displeje, protože se fakticky všechny součástky telefonu překládají do nového těla, jehož nedílnou součástí ohebná obrazovka je. „Tím, že se ten telefon skládá vlastně ze dvou částí, které na sebe nasedají v pantu, tak je pro technika časově náročnější demontáž i následná kompletace telefonu,“ uvedl technický specialista Samsungu Jakub Kratochvíl.

Samotná demontáž telefonu podle něj zabere technikům zhruba hodinu a půl, s ohledem na dostupnost náhradních dílů si ale zákazníci zpravidla počkají na opravu den či dva. To nicméně platí také pro telefony s neohebnými displeji.

Displej je levnější než u iPhonu

Přestože je ohebná obrazovka technicky složitější než u klasických smartphonů s ohebným displejem, vyjde paradoxně oprava levněji než u iPhonu 12 Pro Max. Za originální dotykový panel totiž aktuálně lidé zaplatí i s prací 10 680 Kč.

Výměna displeje stojí u Galaxy Z Flip3 zhruba 9,5 tisíce korun za ohebný panel, vnější neohebná obrazovka pak 2,5 tisíce korun. V případě většího modelu Galaxy Z Fold3 jsou logicky ceny vyšší, neboť je také obrazovka výrazně větší. Ohebný panel vyjde na 13 600 Kč, vnější náhledová obrazovka pak na čtyři tisíce korun. Ceny se samozřejmě mohou mírně lišit podle toho, do jakého autorizovaného servisu zamíříte.

Nejlepší telefony od Samsungu dorazily do Česka. Jsou levnější než předchůdci

Mobil

U obou modelů od Samsungu se přitom nemění pouze ohebný displej. „Pokud si jde u nás člověk vyměnit mechanicky poškozený displej, tak od nás vlastně dostává zadarmo i novou baterii. Je to hlavně kvůli bezpečnosti,“ podotkl Kratochvíl.

Lidé si přímo od Samsungu mohou s novým telefonem zaplatit i pojištění, které se podobá pojistkám „na blbost“. Nejlevnější varianta ročního pojištění vyjde na 1300 Kč a v případě rozbití telefonu zaplatí místo ceny celé opravy jen výrazně nižší spoluúčast.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Flip3Video: Novinky

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám