Hlavní obsah

Předobjednávky nových iPhonů odstartovaly, koupit jdou ale jen dva

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek odpoledne odstartovaly v Česku i zahraničí předobjednávky na nové smartphony od společnosti Apple. Přestože premiéru si tento týden odbyly hned čtyři různé modely, aktuálně je možné zakoupit pouze dva z nich. Zbylé přijdou na trh až příští měsíc.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

 
Článek

Apple totiž naplánoval prodeje na dvě různé vlny, v rámci předobjednávky se nabízí od pátku iPhone 12, skladem jej obchodníci budou mít na konci příštího týdne. To samé v bledě modrém platí pro iPhone 12 Pro.

Zbylé dvě novinky – malý iPhone 12 mini a nejlepší provedení iPhone 12 Pro Max – přijdou na trh až v listopadu. Nejlevnější je iPhone 12 mini s cenovkou startující na 21 990 Kč, iPhone 12 vyjde případné zájemce na 24 990 Kč.

V případě luxusnějších edic Pro ceny začínají na 29 990 Kč, respektive na 33 990 Kč v případě verze Pro Max. Větší kapacita paměti ale může cenovky atakovat klidně i na nad hranici čtyřiceti tisíc korun.

Apple odhalil čtyři nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Nový design, vysoký výkon

Na první pohled zaujme staronový design iPhonů. Apple se s ním v podstatě vrací do éry iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených rohů. Zmiňovaný rám je mimochodem u iPhonů 12 vyroben z leteckého hliníku, u iPhonů 12 Pro pak z chirurgické oceli.

Díky využití hranatější konstrukce je ve skutečnosti iPhone 12 o 11 % tenčí, o 15 % menší, a dokonce i o 16 % lehčí než předchozí generace. Samozřejmostí je i zvýšená odolnost proti vodě, iPhony 12 Pro mohou pracovat díky certifikaci IP68 dokonce i pod vodou.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max

Všechny nové iPhony využívají Super Retina XDR displej, který zakrývá prakticky celou čelní stranu. Obě novinky, které se na pultech obchodů objeví tento týden, nabízejí 6,1palcovou obrazovku. Model Pro Max se pak chlubí úhlopříčkou 6,7 palce a iPhone 12 mini pak 5,4 palce. Poslední zmiňované provedení je tak nejmenším 5G telefonem na trhu. Podporu rychlých sítí páté generace nabízejí všechny představené telefony.

Nárůst výkonu považujeme u další generace iPhonů prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Novou vychytávkou u dvanáctek je funkce MagSafe, díky tomu bude možné na zadní stranu přidělat různorodé příslušenství. Využít to můžeme například při přidělávání telefonu do auta – nebudou potřeba žádné speciální nástavce, ke stojánku se telefon připne jednoduše magnetem. Například na zadní stranu půjde přidělat speciální kapsička, která bude fungovat jako peněženka pro bankovky či platební karty.

Foto: archív výrobce

Příslušenství MagSafe

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12

Prémiové fotoaparáty

Kromě luxusnějšího zevnějšku má být hlavní předností verze Pro fotoaparát. Klasický iPhone 12 má symbolicky 12megapixelovou širokoúhlou kameru a 12megapixelovou ultraširokoúhlou kameru. U verze Pro tuto sestavu doplní ještě teleobjektiv, který se hodí nejen na focení vzdálenějších objektů, ale například i pro portréty. Aby se to nepletlo, nabízí opět rozlišení 12 megapixelů.

Na své si přijdou u nových iPhonů také tvůrci videa, jablečné telefony totiž nově pořizují HDR videa standardu Dolby Vision HDR. Jsou tedy schopné zaznamenat i dynamicky velmi náročné scény s hromadou detailů. Zmiňovaným standardem se přitom v současnosti nechlubí ani některé profesionální kamery.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Staré iPhony mají cenu zlata. Díky jediné hře

Nečekaný vývoj má spor mezi společností Apple a herním studiem Epic Games, kvůli němuž už není možné na iPhony a iPady nainstalovat titul Fortnite. Lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám