Hlavní obsah

Applu klesl zisk, iPhony tolik netáhly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve čtvrtém finančním čtvrtletí klesl o více než sedm procent na 12,673 miliardy dolarů (zhruba 297 miliard Kč) z 13,686 miliardy dolarů před rokem. Tržby z prodeje telefonů iPhone se propadly o více než pětinu a zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie podniku po zveřejnění výsledků ztrácely více než čtyři procenta.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Celkové tržby společnosti Apple se ve čtvrtletí, které skončilo 26. září, zvýšily na 64,7 miliardy dolarů ze zhruba 64 miliard před rokem, ačkoli analytici podle firmy Refinitiv předpovídali pokles na 63,7 miliardy dolarů. Tržby z prodeje telefonů iPhone se nicméně propadly o 20,7 procenta na 26,4 miliardy dolarů, zatímco analytici pokles odhadovali pouze na 16,2 procenta.

Apple letos představil novou generaci telefonů iPhone o několik týdnů později než obvykle, takže začátek prodeje nových modelů tentokrát nespadal do čtvrtého finančního čtvrtletí, upozornila agentura Reuters. Celkové tržby společnosti nicméně podpořily rostoucí příjmy z jiných aktivit, včetně tabletů iPad, počítačů Mac a služeb.

Po nových iPhonech se jen zaprášilo, dodací lhůty se protahují

Mobil

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12.Video: archív výrobce

Celkově se ukázaly čtyři chytré telefony s logem nakousnutého jablka, prodávat se ale zatím začaly pouze dva. Aktuálně je tak možné v obchodech zakoupit pouze iPhone 12 a luxusnější variantu iPhone 12 Pro. První zmiňovaný se v obchodech nabízí od 24 990 Kč, verze 12 Pro pak od 29 990 Kč. Uvedené ceny přitom platí pro základní konfigurace s nejmenší pamětí. Modely s větším úložným prostorem vyjdou o několik tisíc korun dráž.

Zbylé dvě novinky – malý iPhone 12 mini a nejlepší provedení iPhone 12 Pro Max – přijdou na trh až v listopadu. Ze všech čtyř novinek bude verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Provedení 12 Pro Max pak startuje na částce 33 990 Kč.

Více se o všech čtyřech nových telefonech s logem nakousnutého jablka dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Předobjednávky nových iPhonů odstartovaly, koupit jdou ale jen dva

Mobil
Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám