Hlavní obsah

MPO bude dotovat výstavbu sítí 5G na venkově až 300 miliony Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podpoří výstavbu základnových stanic sítí 5G na venkově dotacemi v celkové výši až 300 milionů korun. Žádosti o peníze z Národního plánu obnovy mohou operátoři podávat do 5. června. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tento program pomůže pokrýt kvalitním signálem a internetovým připojením celou Českou republikou, včetně těch míst, kde dosud nebyly. V rámci programu se zaměříme na lokality, kde nejsou sítě 4G a 5G a neplánuje se jejich výstavba,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Jde o finanční pomoc zaměřenou na výstavbu telekomunikačních stožárů nebo věží, pokládku optických kabelů připojujících základnovou stanici k páteřním sítím, zajištění elektrického napájení včetně možnosti využívat energii z fotovoltaiky a instalaci kontejnerů pro technologii.

„Jsou i oblasti v České republice, kde je horší dostupnost základních hlasových služeb 2G, lidé se nemohou dovolat k lékaři či si požádat o pomoc, proto se tímto opatřením snažíme zlepšit celkové pokrytí i těmito službami a vedle 5G nabídnout komplexní mobilní komunikační platformu,“ dodal vrchní ředitel sekce pro digitalizaci a inovace Petr Očko. Základnové stanice ve vybraných oblastech budou muset být vybudovány a uvedeny do provozu do 31. března 2026.

Z jedné na pět miliard. Počet 5G připojení dramaticky stoupne

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

O2 spustilo svou první kampusovou 5G síť

Operátor O2 spustil tento týden svou první kampusovou síť založenou na mobilní technologii 5G. Bude ji využívat výrobce senzorů a měřáků pro měření tlaku plynů...

Výběr článků

Načítám