Hlavní obsah

Má výbavu vlajkových lodí, přesto Nokia X30 nabídne výrazně nižší cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na ceníky prémiových telefonů se udělá řadě lidí patrně nevolno. Na trhu ale naštěstí existují ještě výrobci, kteří dovedou nabídnout velmi solidně vybavený smartphone za výrazně nižší cenu. To je i případ nové vlajkové lodi Nokia X30.

Foto: archív výrobce

Nokia X30

Článek

Ceny nejnovějších iPhonů 14 startují na 26 490 Kč, bavíme se přitom skutečně o základních čtrnáctkách. Pokročilejší řada 14 Pro startuje na 33 490 Kč, nejlepší konfigurace vyjde na více než 53 tisíc korun.

Mohlo by se sice zdát, že je to problém pouze společnosti Apple, opak je ale pravdou. Za prémiové smartphony si většina předních výrobců říká částky přesahující pomyslnou hranici 20 či 30 tisíc korun.

Nokia X30 s cenovkou 12 990 Kč tak může vypadat jako zjevení, ve výbavě jí ale přitom nechybí prakticky nic, co byste od prémiového smartphonu očekávali.

Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G, který bez problému utáhne náročnější hry, pokročilé aplikace nebo programy pro úpravy fotek. Na trhu jsou samozřejmě i výkonnější mobilní čipsety, kterými se chlubí právě dražší telefony. Naplno ale jejich potenciál využije málokdo.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

Co umí chytré telefony iPhone 14 Pro a 14 Pro MaxVideo: Apple

Velký displej, povedený fotoaparát

Hlavní dominantou čelní strany je prostorný FullHD+ displej s úhlopříčkou 6,43 palce, který se chlubí 90Hz obnovovací frekvencí, technologií PureDisplay, integrovanou čtečkou otisků prstů a ochranným sklem Corning Gorilla Glass Victus.

Nezapomnělo se ani na zvýšenou odolnost celého telefonu. Nokia X30 5G je odolná vůči vodě a prachu dle normy IP67. Dvoudenní výdrž na jedno nabití je zajištěna díky vestavěné baterii s kapacitou 4200 mAh a podporou rychlého 33W nabíjení.

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Testy
Foto: archív výrobce

Nokia X30

Vyzdvihnout si zaslouží také fotoaparáty. Hlavní nabízí rozlišení 50 MPx a chlubí se optickou stabilizací, umělou inteligencí a vylepšeným nočním režimem. Pro pohodlné focení v omezeném prostoru pak poslouží 13MPx ultraširokoúhlý fotoaparát se záběrem 123˚.

Oba fotoaparáty jsou kryty ochranným sklíčkem Corning Gorilla Glass s DX+, které propouštějí 98 % světla. Novinkou je technologie Capture Fusion, která spojuje fotky z hlavního a ultra širokoúhlého fotoaparátu do jednoho snímku pro co nejlepší výsledek.

Pro úplnost dodejme, že vepředu se nachází fotoaparát s rozlišením 16 MPx.

Důraz byl při návrhu telefonu kladen také na ekologii, rámeček je tak zhotoven ze 100% recyklovaného hliníku. Zadní část telefonu pak tvoří z 65 % recyklovaný plast.

Foto: archív výrobce

Nokia X30

Překupníci ceny napálili

Oficiálně se v Česku nabízí pouze provedení s 8GB pamětí a 256GB úložným prostorem, právě za cenu 12 990 Kč. Ještě před oficiálním uvedením telefonu na tuzemský trh však bylo možné za stejnou částku narazit na telefony, které měly pouze 6 GB paměti a 128GB úložiště. Šlo o přístroje, které dováželi někteří prodejci na český trh na vlastní pěst.

Vznikla tak poměrně pikantní situace, protože 8GB verze se v době uvedení na trh nabízela za stejnou sumu jako dříve představená 6GB varianta. Jak dokládá nákupní rádce Zboží.cz, cena 6GB provedení aktuálně klesla, nabízí se za 11 499 Kč.

I tak se ale vyplatí si 1500 korun připlatit a získat telefon s dvojnásobným úložným prostorem a větší operační pamětí.

Jak vybrat elektronickou čtečku knih. Poslouží i mobil či tablet

Testy

Reklama

Související články

Lákadla cenově dostupných mobilů

Výrobci zpravidla dávají na odiv své vlajkové modely. Je to logické, obsahují ty nejvýkonnější součástky, nejlepší fotoaparáty a zpravidla i pokrokové...

Výběr článků

Načítám