Hlavní obsah

Lidé vykoupili levný iPhone SE. Apple přesto sníží výrobu

V nadcházejícím čtvrtletí se společnost Apple chystá omezit výrobu svého nejnovějšího smartphonu iPhone SE, který se začal prodávat teprve během března. A to i navzdory tomu, že hned po uvedení na trh byl přístroj ve většině obchodů vyprodaný. Upozornil na to list Nikkei Asia s odvoláním na informované zdroje přímo z výroby.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Článek

Výroba iPhonu SE má být snížena zhruba o 20 procent. Podle listu Nikkei Asia firma utlumí také výrobu sluchátek AirPods o více než deset milionů. O miliony kusů má být snížena v nadcházejícím čtvrtletí také výroba celé řady iPhonů 13.

Apple oficiálně tyto informace nepotvrdil. To ale není nijak výjimečné, neboť se elektronický gigant prakticky nikdy nevyjadřuje ke zprávám týkajícím se výroby a výrobních kapacit.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

List Nikkei Asia nicméně zdůraznil, že podnik se k utlumení výroby odhodlal, protože očekává snížení poptávky po elektronice ze strany spotřebitelů. To má souviset s probíhající válkou na Ukrajině, která ještě více zrychlila inflaci prakticky napříč celým světem.

Hned po startu prodeje přitom vše nasvědčovalo tomu, že třetí generace iPhonu SE bude naprostý hit, v obchodech se po ní jenom zaprášilo. To je zásluha především atraktivní cenovky, kdy se základní model s 64GB pamětí dá pořídit už za 12 490 Kč.

Ve stínu nejlevnějšího iPhonu: Apple láká na špičkový Mac i vylepšený iPad

Hardware

Co umí iPhone SE?

Tak nízkou cenu může Apple u iPhonu SE nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 13 Pro, tedy konkrétně Apple A15 Bionic. To jinými slovy znamená, že výkon je totožný jako u nejdražšího iPhonu.

Díky tomuto čipu se iPhone SE pochlubí také 5G konektivitou, která u předchozí odlehčené SE verze chyběla. Vzhledem k tomu, že předchozí generace iPhonu SE byla představena již v roce 2020, je zřejmé, že novinka nabídne minimálně o dva roky delší podporu operačního systému iOS, uživatelům bude tedy sloužit déle.

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Design tedy rozhodně nevypadá tak dobře jako u iPhonu 13.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Po nejlevnějším iPhonu se jen zaprášilo

Minulý týden v pátek se začal v Česku i zahraničí prodávat iPhone SE – nejlevnější smartphone v nabídce společnosti Apple. Zájem o novinku byl dle očekávání...

Výběr článků

Načítám