Hlavní obsah

Nejlevnější iPhone dorazil do obchodů, výkonem se vyrovná dražším modelům

V pátek se v Česku i zahraničí začal oficiálně prodávat nový iPhone SE, který aktuálně představuje ten nejlevnější model v nabídce amerického elektronického giganta. I když je cena výrazně nižší než v případě třináctek, které si odbyly premiéru loni na podzim, výkon je totožný.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Článek

Případní zájemci za iPhone SE, který je mimochodem už třetím odlehčeným jablečným smartphonem, zaplatí 12 490 Kč. To platí v případě základního 64GB modelu, 128GB verze vyjde na 13 990 Kč a konečně největší 256GB varianta na 16 990 Kč.

I nejdražší provedení iPhonu SE je tedy levnější než základní nabídka iPhonu 13 mini, který Apple aktuálně nabízí ve svém oficiálním obchodu za 19 990 Kč. Stejně výkonný iPhone 13 Pro pak vyjde minimálně na 22 990 Kč.

Apple odhalil nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Verze se slůvkem Pro, které mají ještě výkonnější grafiku, kvalitnější fotoaparáty a celou řadu dalších vylepšení, jsou samozřejmě ještě o něco dražší. Základní iPhone 13 Pro stojí 28 990 Kč, větší iPhone 13 Pro Max pak 31 990 Kč – v případě provedení s největší pamětí se ale cenovka může vyšplhat klidně až na více než 47 000 Kč.

Všechny třináctky je mimochodem možné od pátku za uvedené ceny zakoupit nově v zelené barvě.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Zelené provedení iPhonů 13 a 13 ProVideo: archív výrobce

Co umí iPhone SE?

Tak nízkou cenu může Apple u iPhonu SE nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 13 Pro, tedy konkrétně Apple A15 Bionic. To jinými slovy znamená, že výkon je totožný jako u nejdražšího iPhonu.

Díky tomuto čipu se iPhone SE pochlubí také 5G konektivitou, která u předchozí odlehčené SE verze chyběla. Vzhledem k tomu, že předchozí generace iPhonu SE byla představena již v roce 2020, je zřejmé, že novinka nabídne minimálně o dva roky delší podporu operačního systému iOS, uživatelům bude tedy sloužit déle.

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Design tedy rozhodně nevypadá tak dobře jako u iPhonu 13.

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archív výrobce

Představení nových iPhonů 13 a 13 miniVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám