Hlavní obsah

Ve stínu nejlevnějšího iPhonu: Apple láká na špičkový Mac i vylepšený iPad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpopulárnějším produktem společnosti Apple jsou smartphony – není proto divu, že se v pátek začala ubírat všechna pozornost k novému iPhonu SE, který je nejlevnějším modelem v nabídce amerického počítačového giganta. Za pozornost nicméně stojí i další dvě novinky – špičkový Mac Studio a vylepšený iPad Air.

Představení iPadu Air od Applu (2022)Video: archív výrobce

 
Článek

Nejlevnější iPad SE třetí generace se dá pořídit za 12 490 Kč. Obě zbývající novinky, které se začaly v pátek také prodávat, jsou dražší. Nový iPad Air se nabízí od 16 490 Kč, což platí v případě 64GB provedení. Kromě paměti si u něj můžete připlatit také za 5G konektivitu, nejdražší 256GB verze s 5G vyjde na 25 490 Kč.

Nejlevnější iPhone dorazil do obchodů, výkonem se vyrovná dražším modelům

Mobil

Proti svému předchůdci nabízí iPad Air výkonný procesor Apple M1, který se nachází také ve stolních počítačích a noteboocích s logem nakousnutého jablka. Nárůst výkonu by měl být ve srovnání s předchozí generací podle Applu až o 60 procent.

Výkonem se tedy může měřit i s dražším iPadem Pro. Ve srovnání s ním se však bude prodávat pouze s 10,9palcovou obrazovkou, zatímco iPad Pro je k mání s 11palcovým a 12,9palcovým displejem. S ohledem na nabízený výkon málokoho překvapí, že je možné s tímto strojem nejen pracovat, ale také hrát všechny nejnovější hry.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air (2022)

Foto: archiv výrobce

Apple iPad Air (2022)

Nejvýkonnější stolní počítač

Do úplně jiné cenové kategorie pak patří Mac Studio. Základní provedení s čipem M1 Max vyjde případné zájemce na 56 990 Kč, pokročilejší verze na 116 990 Kč. Pokud lidé koupí všechno volitelné příslušenství i s monitory od Applu, cenovka se vyšplhá na více než milion korun.

Na druhou stranu díky čipu M1 Ultra jde o nejvýkonnější počítač v nabídce Applu. Součástí tohoto čipu je 20jádrové CPU a až 64jádrové GPU, napojen může být až na 128GB paměť s propustností 800 GB/s.

Nejlepší počítač od Applu stojí 236 990 Kč. S doplňky klidně i milion

Hardware

Čip Apple M1 Ultra má nabídnout stejný výkon jako 10jádrový procesor pro klasické počítače od konkurence, ve srovnání s tím ale nabídne o 65 % nižší spotřebu.

Pro porovnání Apple M1 Max má 10jádrové CPU a až 32jádrové GPU, tento čip může být napojen na 64GB paměť s propustností 400 GB/s.

Představení počítače Mac Studio a monitoru Apple Studio DisplayVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple Mac Studio (2022)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám