Hlavní obsah

Apple odhalil nové iPhony. A to není všechno

Cupertino
Aktualizováno

V americkém Cupertinu pořádala společnost Apple první velkou tiskovku letošního roku. Na ní se odhalily nové iPhony, tablet iPad Air či stolní počítač Mac Studio. A to není všechno. Novinky.cz sledovaly celou akci v on-line reportáži.

Záznam: Apple představuje nové produktyVideo: Apple

 
Článek

20:00 – On-line reportáž je u konce, děkujeme za pozornost.

19:58 – „Ukázali jsme vám budoucnost moderních technologií,“ uvedl na závěr tiskovky šéf Applu Tim Cook, když vyjmenovával všechny představené novinky.

19:53 – Studio Display není určen pouze pro Mac Studio, využít jej je možné například i s notebooky od Applu.

19:52 – Nový displej od Applu má integrované reproduktory a 12megapixelovou webkameru, kterou používají také iPhony.

Foto: archív výrobce

Stolní počítač Apple Mac Studio a monitor Studio Display

19:51 – Studio Display nabídne uhlopříčku 27 palců a 5K Retina panel. Díky stojánku vyniká výbornou ergonomií, je možné jej naklánět i natáčet, nechybí ani podpora pivotu, tedy možnost otočit obrazovku o 90°, užší stranou dolů.

19:47 – Z ukázek je patrné, že problém nebude připojit klidně hned dva nebo tři monitory najednou.

19:46 – Mac Studio bude moci disponovat až 128GB pamětí a 8TB úložištěm.

19:42 – Mac Studio se má stát nejvýkonnějším stolním počítačem od Applu. Bude výkonnější než iMac či notebook Mac Pro s procesory od Intelu. Zakoupit půjde s čipem M1 Max a M1 Ultra.

Foto: archív výrobce

Apple Mac Studio (2022)

19:40 – K novému počítači bude možné přikoupit monitor Studio Display.

19:39 – Mac Studio designově vychází z Macu Mini, je ale zhruba dvakrát vyšší, aby se do něj vešly výkonnější hardwarové součástky. Konstrukce je hliníková, což by mělo pomoci k lepšímu chlazení. Barevné provedení je tak stříbrné.

19:37 – Vedle nového procesoru ukázal Apple také úplně nový počítač Mac Studio.

19:33 – Čip Apple M1 Ultra má nabídnout stejný výkon jako 10jádrový procesor pro klasické počítače od konkurence, ve srovnání s tím ale nabídne o 65 % nižší spotřebu.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1 Ultra

19:30 – Dramatického nárůstu výkonu Apple docílil u novinky tak, že spojil v podstatě dva čipy do jednoho. Technologie, kterou využívá M1 Ultra, se jmenuje UltraFusion.

19:26 – Odhalen byl nový procesor Apple M1 Ultra, který má být v rámci stolních počítačů s logem nakousnutého jablka tím nejvýkonnějším v nabídce amerického počítačového gigantu. Jde o další novinku z čipové rodiny Silicon, kterou podnik používá u svých počítačů již od předloňského roku.

Nový čip Apple Silicon nicméně staví stejně jako jeho předchůdci na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, která se v současnosti používá hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru.

V současnosti jsou k mání již všechny klíčové aplikace, a to včetně kancelářského balíku Microsoft Office či fotografických a grafických editorů Photoshop a Lightroom od Adobe. Ostatní programy se dají spustit prostřednictvím aplikace Rosetta 2, která nabízí v podstatě zpětnou kompatibilitu se procesory od Intelu v rámci ekosystému macOS.

19:24 – Další část slavnostní akce se bude točit okolo počítačů Mac.  

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air (2022)

19:22 – Vylepšením prošla také čelní kamera, nabízí rozlišení 12 MPX a je širokoúhlá. USB-C nově zvládá dvakrát rychlejší datové přenosy.

19:21 – Samozřejmostí je podpora 5G sítí.

19:19 – Hlavním vylepšením u nového iPadu Air je zásadní nárůst výkonu. Nově totiž tento tablet nabídne čip Apple M1, podobně jako klasické počítače s logem nakousnutého jablka. Apple tvrdí, že výkon bude v praxi dvakrát vyšší než v případě té nejvýkonnější konkurence s Windows.

19:17 – Další novinkou večera je iPad Air. 

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

19:16 – Apple se chlubí, že novinka bude rychlejší než jakákoliv konkurence ve stejné cenové třídě. Novinka nabídne 4,7palcový displej, stále ale vypadá jako iPhone 8. Spekulace o tom, že novinka přijde o čtečku otisků pod displejem a bude vycházet z iPhonu Xr, se tedy nepotvrdily.

19:15 – Novinka by měla být výrazně levnější než loni odhalené třináctky, přestože staví na stejně výkonném procesoru Apple A15 Bionic. Podporuje také nově sítě 5G.

19:12 – Jako další se ukázal očekávaný iPhone SE, třetí generace odlehčeného jablečného smartphonu.  

19:07 – Apple ukázal iPhone 13 a iPhone 13 Pro v nové zelené barvě. Jinak jde ale o stejné třináctky, které si odbyly premiéru v loňském roce. V zelené barvě bude dostupný také menší iPhone 13 mini a větší iPhone 13 Pro Max.

Foto: repro Apple

Šéf Applu Tim Cook ukazuje nový iPhone 13 Pro v zelené barvě.

19:06 – Na řadě jsou nové iPhony!  

19:04 – „Máme něco úžasného, co bychom vám chtěli ukázat,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook. Následoval několikaminutový sestřih trailerů, který dal fanouškům ochutnat, na co se mohou v rámci Apple TV+ těšit. Novinkou jsou páteční přenosy baseballových utkání.

19:01 – Úvodního slova se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook. Ten si letos odpustil jakékoliv napínání fanoušků a rovnou se vrhnul na odhalování novinek – jako první je na řadě streamovací platforma Apple TV+.

19:00 – Apple je přesný jako hodinky. Přesně úderem 19. hodiny středoevropského času odstartovala plánovaná konference.

19:40 – Tiskovka nese název „Vrcholné představení“. Je tedy možné, že kromě nové generace levného iPhonu se dočkáme ještě nějakých dalších novinek.

18:36 – Akce má oficiálně odstartovat v 19:00 středoevropského času.

Foto: repro Apple.cz

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Ukáže se levný iPhone?

18:29 – Podle dřívějších spekulací by se na akci měla odhalit nová generace chytrého telefonu iPhone. Dle očekávání přitom nepůjde o nástupce vloni představených modelů s číslovkou 13 v názvu, ale o novou odlehčenou verzi řady SE.

První generace iPhonu SE jsme se totiž dočkali v roce 2016, na druhou jsme si museli počkat až do předloňska. Čekat další čtyři roky ale Apple nemá údajně v plánu, a tak se třetí generace iPhonu SE máme podle informací serveru MyDrivers dočkat již dnes – tedy po pouhých dvou letech. Vycházet by novinka designově měla údajně z iPhonu Xr. Je však nutné podotknout, že zástupci amerického počítačového gigantu zatím příchod této verze nepotvrdili.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone XR

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Testy

Aktuálně nabízený iPhone SE druhé generace představuje levnou vstupenku do světa platformy iOS, podle Zboží.cz ceny startují už pod hranicí deseti tisíc korun. Tak nízkou cenu může Apple nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá tento model jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic.

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají. Marně byste také u iPhonu SE hledali 5G konektivitu.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám