Hlavní obsah

Jednotná nabíječka pro mobily se v roce 2024 stane realitou. Notebooky budou následovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok budou muset výrobci chytrých telefonů v rámci Evropské unie nabízet výhradně modely, které jsou vybaveny USB-C konektorem. Vše ostatní bude zakázáno. Neplatí to přitom pouze pro mobily, ale také pro další elektroniku. S téměř dvouletým odstupem pak budou následovat i notebooky.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní USB-C

Článek

Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026. Nově budou muset mít tyto přístroje USB-C konektor pro napájení. Evropský parlament odhlasoval směrnici o jednotné nabíječce již loni v říjnu, česká vláda ji schválila letos v červenci.

Jak je z řádků výše patrné, nová pravidla se přitom nebudou týkat pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také dalších přenosných zařízení – například elektronických čteček, fotoaparátů, reproduktorů či bezdrátových sluchátek. Tato zařízení totiž nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB. Ten je totiž pro výrobce lacinější.

Na trhu jsou stále stovky mobilů s konektorem, který bude zakázán

Mobil

Apple už na USB-C přešel

Patrně za nejhlasitějšího odpůrce jednotné nabíječky byla v uplynulých letech považována společnost Apple. I ta ale letos představila novou generaci chytrých telefonů iPhone, které místo rozhraní lightning používají právě univerzálnější USB-C rozhraní.

Tablety a notebooky s logem nakousnutého jablka používají USB-C konektor již několik let.

Na trhu je ale stále ještě celá řada zařízení se starším microUSB konektorem. Typicky jde o levné mobily z asijské produkce. MicroUSB konektory totiž vyjdou výrobce o pár centů levněji. Pokud si uvědomíte, že výroba každého takového modelu se počítá klidně i na desítky milionů kusů, může jít už o pořádný balík peněz.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

Za redukci k iPhonům 15 chce Apple 890 Kč. V obchodech stojí dvě stovky

Mobil

Nabíječka zmizí z balení

Společně s jednotnou nabíječkou byla přijata i další opatření. K novému telefonu tak například už nebude nutné dodávat rovnou i nabíjecí zařízení. Lidé si ho tak pořídí jen v případě, kdy ho opravdu potřebují, a tím se sníží i elektronický odpad.

Eurokomisařka Margrethe Vestagerová již dříve prohlásila, že sjednocení napájecího konektoru „povede k úspoře až 1000 tun elektronického odpadu ročně“.

Další novinkou je také zajištění nabíjecího protokolu USB Power Delivery. Díky tomu nebudou moci výrobci bezdůvodně omezovat rychlost nabíjení.

Evropská komise řešila jednotnou nabíječku již několik let, po jednáních s výrobci mobilů a další elektroniky se jí podařilo zmenšit trh z několika desítek koncovek pouze na tři. Jde právě o zmiňovaná rozhraní lightning (Apple), microUSB a USB-C. V případě notebooků ale celá řada výrobců používá svá vlastní řešení napájecích konektorů.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: konektory USB-A, microUSB, USB-C a rozhraní lightning

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám