Hlavní obsah

Na iPadech a iPhonech chybí Fortnite už dva měsíce. Technologičtí giganti se stále nesmířili

Novinky, abr

V polovině srpna se rozhořel spor mezi technologickými giganty – společnostmi Apple a Google a herním domem Epic Games. Ani po dvou měsících se ale nepodařilo najít smírné řešení. Zatímco na Androidu hráči omezení snadno obejdou a Fortnite si zahrají, na iPhonech a iPadech od Applu to snadno nejde.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Celý spor se týká poplatků, proti kterým vedení Epic Games protestuje. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, která se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obrazem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Soud se zatím zabýval pouze žalobou na Apple. To je vcelku logické, neboť na Androidu jde Fortnite nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, a tak stažení z Google Play žádný velký problém nepředstavuje.

Spor technologických gigantů rozdělil hráče na dva nesmiřitelné tábory

Hry a herní systémy

V případě iPhonů a iPadů už ale instalace tak snadná není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Právníci Epic Games se tedy domáhali toho, aby se Fortnite vrátil od App Storu. Soud nicméně konstatoval, že to Epic Games bez jakékoliv předchozí diskuze porušil smlouvou stanovená pravidla, a tak se Apple žádným nárokům podřizovat nemusí. Zároveň bylo studiu Epic Games doporučeno, aby se řídilo dříve nastavenými podmínkami, citoval rozhodnutí soudce server Engadget.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že na iPadech a iPhonech – tedy na platformě iOS od Applu – si Fortnite jen tak nezahrajeme.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Staré iPhony mají cenu zlata. Díky jediné hře

Nečekaný vývoj má spor mezi společností Apple a herním studiem Epic Games, kvůli němuž už není možné na iPhony a iPady nainstalovat titul Fortnite. Lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám