Hlavní obsah

IFA 2019: Záchranou pro Sony má být Xperia 5

Novinky, mif
Berlín

Společnost Sony se v posledních měsících v oblasti chytrých telefonů příliš nedaří, prodeje padají již několik kvartálů za sebou. Změnit by to mohla nová Xperia 5, která byla představena na veletrhu IFA v německém Berlíně. Bude se snažit konkurovat těm nejlepším telefonům na trhu – mimo jiné i kompaktními rozměry.

Sony Xperia 5Video: archív výrobce

 
Článek

Společnost Sony se letos snažila zaujmout hned několika zajímavými telefony. Například zkraje jara si premiéru odbyl špičkový model Xperia 1, který doposud představuje to nejlepší v nabídce japonského elektronického gigantu.

Právě ve šlépějích jedničky má pokračovat také novinka zvaná Xperia 5. V podstatě jde totiž o zmenšeninu dříve představené vlajkové lodi. Místo 6,5palcové obrazovky má přístroj úhlopříčku 6,1 palce.

Výrobce se přitom netají tím, že jednou z hlavních předností pětky je stejně jako v případě jedničky právě použitá obrazovka. Přístroj totiž používá OLED panel s displejem CinemaWide s poměrem stran 21:9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 5

Foto: archív výrobce

Zleva Sony Xperia 5 a Xperia 1

Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB a bude doplněna o úložiště s kapacitou 64 nebo 128 GB.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 5

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 5

Další předností Xperie 5 je trojitý fotoaparát na zadní straně telefonu. Ten se hodí pro jakoukoli situaci a světelné podmínky: 16mm objektiv pro širokoúhlé krajiny, univerzální 26mm objektiv a 52mm objektiv pro fotografování na delší vzdálenosti (ekvivalent 35 mm kinofilm).

Řadu technologií přitom jednička sdílí s oceňovanými fotoaparáty Alfa s výměnnými objektivy od Sony, například automatické ostření Eye AF či možnost sekvenčního snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE (autofokus a automatická expozice). Na kvalitu fotoaparátů byl zkrátka kladen velký důraz.

Cena modelu Xperia 5 bude startovat na 19 990 Kč, s dostupností se přitom počítá už v průběhu nadcházejícího měsíce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám