Hlavní obsah

I tenké smartphony mohou být odolné. Xperii M5 nevadí voda ani prach

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odolné smartphony zpravidla nebývají oceňovány za kdovíjak krásný design. Najdou se ale i výjimky, jako je například Xperia M5 od společnosti Sony. Tento chytrý telefon snese poměrně dost, a přitom jde o líbivý mobil s extrémně tenkou konstrukcí.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia M5

Článek

Na první pohled vypadá Xperia M5 jako obyčejný chytrý telefon, zaujme snad jen tloušťka 7,6 mm. Zbývající rozměry 145 × 72 mm jsou víceméně dány pětipalcovou úhlopříčkou displeje, který se chlubí rozlišením Full HD (1920 × 1080 obrazových bodů).

Přístroj však i přes své kompaktní rozměry a relativně obyčejnou vizáž splňuje certifikaci IP 68. Díky tomu je pětka plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena na dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot.

Přední strana novinky od společnosti Sony je kryta odolným sklem, zadní je pak z plastu. Tyto dvě vrstvy spojuje nicméně kovový rámeček, díky němuž by měl přístroj vydržet i nějaký ten nechtěný pád.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia M5

Svou hardwarovou výbavou sice Xperia M5 nepatří k high-endu, ale za svůj výkon se rozhodně také stydět nemusí. V útrobách novinky se skrývá osmijádrový procesor MediaTek Helio X10 s frekvencí 2,0 GHz a 3 GB operační paměti.

Pro uložení dat pak slouží 16GB paměť, kterou je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSDHC. Novinka pracuje s operačním systémem Android 5.1.

Fotit je možné i pod vodou 

S novinkou je mimochodem díky vodotěsné konstrukci možné fotografovat a natáčet videa i pod vodní hladinou. Fotoaparáty jsou k dispozici tradičně dva. Ten na přední straně má rozlišení 13 Mpx, na zadní pak 21,5 MPx. Ten dovoluje natáčet klidně i 4K videa.

Sony Xperia M5 se již prodává v tuzemských obchodech. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, jsou však rozdíly v jednotlivých nabídkách propastné. Nejlevněji je možné pětku sehnat za 9550 Kč, někteří prodejci si i přesto totožný přístroj cení na více než 14 000 korun.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia M5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám