Hlavní obsah

Huawei postaví ve Francii továrnu na vybavení pro mobilní sítě

Paříž

Čínská společnost Huawei investuje 200 milionů eur (5,2 miliardy Kč) do výstavby továrny na vybavení pro mobilní telekomunikační sítě ve východní Francii. Produkty z továrny mají být určené pro evropské klienty, uvedla Huawei.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Továrna by v počátku měla mít zhruba 300 zaměstnanců. Později by jejich počet měl vzrůst na 500.

Závod ve Francii je součástí snahy Huawei zmírnit obavy vyvolané obviněním ze strany Spojených států, že čínská vláda by mohla používat zařízení firmy ke špionáži. Huawei toto obvinění odmítá.

Operátoři v USA musejí začít odstraňovat zařízení čínské Huawei

Mobil

Francie úplně nezakázala používat mobilním operátorům vybavení od firmy Huawei. V červenci ale úřady řekly operátorům, kteří plánují koupit zařízení pro sítě páté generace (5G) od Huawei, že nebudou moci obnovit licenci pro toto zařízení, jakmile vyprší jeho platnost. Tím Huawei prakticky vyloučily z dodávek pro sítě 5G, napsala agentura Reuters.

USA vyloučily Huawei z budování sítí 5G a ke stejnému postupu se snaží přimět své spojence. Zákaz používat technologie Huawei při stavbě sítí 5G oznámila mimo jiné Británie či Švédsko. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko.

Huawei stopku nedostal, Finsko přesto bude regulovat vybavení sítí 5G

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám