Hlavní obsah

Huawei má dva supertelefony. Do prodeje ale půjdou s těžkým hendikepem

Novinky, mif

Společnost Huawei představila ve čtvrtek večer dva špičkové telefony Mate 30 a Mate 30 Pro. Obě novinky patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně k mání na trhu. Přesto nemají prodejní úspěch zaručen. Do prodeje totiž půjdou s těžkým hendikepem – bez klíčových aplikací od společnosti Google. Kvůli tomu se patrně nebudou na některých trzích vůbec nabízet.

Představení chytrých telefonů ze série Huawei Mate 30Video: archív výrobce

 
Článek

Černé scénáře se bohužel naplnily. Nové telefony Mate 30 a Mate 30 Pro pracují sice pod operačním systémem Android 10, ale jde o osekanou verzi. Případní zájemci se tak budou muset obejít bez obchodu Play, map Googlu a dalších aplikací amerického internetového gigantu.

Takový hendikep mají oba telefony kvůli americkým sankcím, jež byly na společnost Huawei uvaleny již v květnu letošního roku. Kvůli tomu nemůže čínský podnik obchodovat neomezeně s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Bude v Evropě?

Nové třicítky sice nabídnou grafickou nadstavbu EMUI 10, takže uživatelé na první pohled nic nepoznají, ale markantní rozdíl nastane ve chvíli, kdy budou chtít lidé instalovat první aplikace. Vystačit si totiž budou muset s obchodem AppGallery od Huawei. A ten ani zdaleka nenabízí tolik programů jako Google Play.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30

Tohoto nedostatku si je vedení společnosti Huawei velmi dobře vědomo. Podnik tedy bude nejprve Mate 30 a Mate 30 Pro nabízet pouze v rámci asijsko-pacifického regionu, tedy například v Malajsii, Filipínách, Singapuru či Thajsku. Do Evropy a Ameriky se s ním nehrne, podle oficiálního vyjádření „o dostupnosti na českém trhu ještě nebylo rozhodnuto“.

A je to velká škoda, neboť nabízenou výbavou patří obě novinky k absolutní špičce. Mate 30 má 6,6palcový OLED displej a rozlišením 2340 x 1080 obrazových bodů. Verze Pro pak sází překvapivě na menší obrazovku, avšak s vyšším rozlišením – OLED panel má úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení 2400 x 1176 bodů.

Vysoký výkon, pokročilé fotoaparáty

Srdcem novinek je špičkový procesor Kirin 990. Nový čipset staví na 7nm výrobním procesu, díky němuž by měl být dostatečně výkonný, ale zároveň také energeticky nenáročný. Procesor má tříúrovňovou strukturu, skládá se tedy ze dvou ultra velkých jader, dvou velkých jader a čtyř malých jader s dominantní frekvencí do 2,86 GHz.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 30 Pro

Čip navíc používá 16jádrový grafický procesor Mali-G76, který by měl mít dostatek výkonu prakticky na jakoukoli moderní hru. Základní třicítka má k dispozici 6 GB operační paměti, verze Pro pak 8 GB. Obě provedení počítají se 128GB pamětí a podporou karet NM.

Na zadní straně modelu Mate 30 se nachází trojitá kamera SuperSensing. Ta se skládá z 40Mpx SuperSensing hlavního fotoaparátu, 16Mpx ultraširokoúhlého snímače a teleobjektivu s 8Mpx. Mate 30 Pro se chlubí hned čtyřmi objektivy na zadní straně – quad-camera systém je složený z 40Mpx Cine Camera snímače, 40Mpx SuperSensing fotoaparátu, 8Mpx teleobjektivu a kamery s hloubkovým 3D snímáním.

Sluší se připomenout, že Huawei má vlastní operační systém Harmony OS, ten však nové třicítky nepoužívají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám