Hlavní obsah

Huawei chce uspět s prémiovými mobily. Do prodeje jdou s hendikepem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se v Česku a řadě dalších evropských států začaly oficiálně prodávat dva prémiové chytré telefony Huawei P40 a P40 Pro. Čínský výrobce je však uvádí na trh s citelným hendikepem – případní zájemci se musí smířit s osekanou verzí operačního systému Android.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Článek

Společnost Huawei čelí od loňského května sankcím ze strany USA. Kvůli tomu nesmí tento čínský podnik neomezeně spolupracovat s americkými společnostmi, jako je například Google. Právě proto se už od loňska musí nové přístroje od Huawei obejít bez plnohodnotného Androidu.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery. A to se týká i nejnovějších modelů P40 a P40 Pro.

Menší čtyřicítka je k mání za 18 990 Kč, vrcholné provedení P40 Pro případné zájemce vyjde na 25 990 Kč. Oba přístroje přitom mají v některých ohledech odlišnou výbavu.

Huawei půjde proti iPhonu se špičkovým fotomobilem

Mobil

Rozdílné fotoaparáty

Největším lákadlem u obou telefonů mají být především fotoaparáty. V tomto ohledu má navrch P40 Pro, který využívá systém Ultra Vision Leica Quad Camera. Na zadní straně nalezneme v první řadě 50Mpx senzor o velikosti 1/1.28" se světelností f/1.9, ten se chlubí také optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF. Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera, který se chlubí velikostí 1/1.54" a světelností f/1.8.

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním nabízí dohromady přiblížení až 50x. To je na poměry chytrých telefonů, ale i kompaktních fotoaparátů úctyhodná hodnota. Aby byly momentky i při maximálním přiblížení dostatečně ostré, nechybí stabilizace OIS.

Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu – tedy rozmazaného pozadí podobně jako u digitálních zrcadlovek.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Depth kameru nalezneme také v průstřelu displeje na čelní straně, hned vedle ní je pak 32MPx selfie kamera se světelností f/2.2. Fotoaparáty vzadu i vepředu zvládnou natáčet 4K videa.

Proti tomu model P40 nabídne pouze Ultra Vision Leica Triple Camera. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 50 Mpx, velikost 1/1.28" a světelnost f/1.9. Chlubí se automatickým ostřením Octa PDAF. Na zadní straně je dále 16Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát se světelností f/2.2 a teleobjektiv s rozlišením 8 Mpx a světelností f/2.4. Ten v kombinaci s 3x optickým a 5x hybridním zoomem nabízí maximálně 30x přiblížení, nechybí optická stabilizace OIS.

Přední fotoaparát nabízí rozlišení 32 Mpx a světelnost f/2.0, navíc je doplněn o speciální IR kameru pro rozpoznávání obličeje. Zadní fotoaparát i ten přední zvládají natáčet videa v rozlišení 4K.

Foto: archív výrobce

Huawei P40

Výkon stejný, úložiště menší

Srdcem obou telefonů je procesor Kirin 990 5G, který pochází přímo z dílen společnosti Huawei. Jeho osm jader je rozděleno celkem do tří skupin – 2x 2,86 GHz, 2x 2,36 GHz a 4x 1,95 GHz. Případní zájemci mohou počítat i s podporou rychlých mobilních sítí 5G, jak již koneckonců napovídá samotný název.

Kapacita operační paměti je také totožná, konkrétně nabízí kapacitu 8 GB. Velikost úložiště nicméně u P40 klesla z 256 GB na 128 GB. Displej se zmenšil u levnější varianty z 6,58" na 6,1“, ostatní parametry ale zůstaly zachovány. FullView displej zakrývá prakticky celou čelní stranu a nabízí rozlišení Full HD+, tedy 2640 x 1200 obrazových bodů. Díky technologii OLED, kterou mimochodem využívají právě nejnovější iPhony s pořadovým číslem 11, by měla novinka vynikat v barevném podání.

Zatímco Huawei P40 Pro nabízel velmi vysokou odolnost s certifikací IP68, základní čtyřicítka splňuje pouze nižší standard krytí IP53. Akumulátor u P40 má kapacitu 3800 mAh a podporuje rychlé nabíjení SuperCharge 22.5W. Kapacita akumulátoru je v případě modelu P40 Pro 4200 mAh, k dispozici je rychlé dobíjení (40 W) a bezdrátové nabíjení (27 W). Nechybí ani možnost sdílení elektrické energie s dalším zařízením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Huawei jde po krku iPadu od Applu

Společnost Apple je aktuálně nejúspěšnějším prodejcem tabletů na světě. Je to dáno i tím, že například špičkový iPad Pro prakticky nemá na trhu konkurenci....

Výběr článků

Načítám