Hlavní obsah

USA prodloužily licenci pro obchodování s Huawei do půlky května

Washington

Americká vláda prodloužila licenci, která umožňuje podnikům ze Spojených států obchodovat s čínským výrobcem telekomunikačního zařízení Huawei Technologies, do 15. května. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Platnost dosavadní dočasné licence měla skončit 1. dubna, uvedla agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy obviňují čínskou firmu z krádeží technologií a špionáže pro Peking. To však Huawei popírá. Washington kvůli tomu loni v květnu společnost Huawei zařadil na černou listinu. Následně však americké ministerstvo obchodu umožnilo firmě dočasně nakupovat některé americké zboží, aby zmírnilo dopady na její zákazníky, z nichž mnozí provozují komunikační sítě na americkém venkově. Od té doby licenci několikrát prodloužilo.

Čínský technologický gigant je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Je také předním dodavatelem telekomunikačního vybavení pro sítě 5G.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám