Hlavní obsah

Blýská se na lepší časy, dodávky iPhonů 15 se zkracují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější iPhony 15 Pro a 15 Pro Max jsou prakticky od svého uvedení na pulty obchodů beznadějně vyprodané. Dodací lhůty se však začaly konečně zkracovat. Zatímco v září si lidé po objednání počkali na nový telefon s logem nakousnutého jablka až osm týdnů, aktuálně Apple zvládne telefony doručit už za dva týdny.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Nejnovější iPhony s číslovkou patnáct se začaly prodávat takřka přesně před měsícem. Zatímco základní iPhony 15 a 15 Plus jsou od té doby běžně k mání, skladové zásoby modelů 15 Pro a 15 Pro Max se rozebraly v rámci předobjednávek. Prodejci hlásí vyprodáno a většina jich nechce ani komentovat, kdy další várky jablečných telefonů dorazí na sklad.

Apple však ve svém oficiálním e-shopu uvádí, kdy je schopen objednávky vyřídit a dodat. Na konci září tak bylo možné na zmiňovaném internetovém obchodu zjistit, že americký technologický gigant dodá iPhony 15 Pro a 15 Pro Max až na přelomu října a listopadu, tedy až za zmiňovaných osm týdnů.

Aktuálně jsou ale dodávky citelně rychlejší. Pokud si lidé objednají některou z pokročilých patnáctek, doručena by mu měla být zhruba za tři týdny, tedy hned zkraje listopadu. Konkrétně Apple uvádí rozpětí 3. až 10. listopadu.

Představení iPhonu 15Video: archiv výrobce

Nedostupné iPhony 15 Pro nahrávají překupníkům

Mobil

Zájem je stále vyšší než nabídka

I když se dodací lhůty zkracují, zájem je evidentně stále vyšší než nabídka. V běžném prodeji totiž iPhony 15 Pro a 15 Pro Max stále chybí, skladem je obchodníci nemají.

Zájem je patrně tak velký proto, že všechny novinky s logem nakousnutého jablka oproti loňsku citelně zlevnily. Loni se totiž základní iPhone 14 nabízel za 26 490 Kč a jeho větší bratříček 14 Plus za 29 990 Kč. Za iPhone 15 však navzdory všem vylepšením zaplatí případní zájemci méně, konkrétně 23 990 Kč. Verze 15 Plus vyjde na 26 990 Kč.

Atraktivnější cenovky se týkají také pokročilých modelů z edice Pro. Zatímco iPhone 14 Pro se loni začínal prodávat za 33 490 Kč, a provedení 14 Pro Max dokonce za 36 990 Kč, u patnáctek jsou ceny opět citelně nižší.

Nový iPhone 15 Pro dokonce stáhl cenu pod pomyslnou hranici 30 000 Kč, konkrétně jej bude možné pořídit od 29 990 Kč. Verze 15 Pro Max pak startuje na 35 990 Kč, což je opět nižší cenovka než loni.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Co umějí nové iPhony 15?

Základ nabídky nově tvoří iPhony 15 a 15 Plus, které nabídnou 6,1-, respektive 6,7palcový displej. Po vzoru loňských prémiových modelů mají dynamický ostrůvek místo výřezu displeje pro fotoaparát a další senzory.

Apple u těchto modelů velmi zapracoval na kvalitě fotoaparátů, i základní iPhony tak nově nabídnou dvojnásobný optický zoom. Hlavní senzor na zadní straně se přitom pochlubí také vyšším rozlišením, které činí 48 MPx.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15

Pokročilejší iPhony 15 Pro a 15 Pro Max mají stejné úhlopříčky, tedy 6,1 a 6,7 palce. Jejich tělo však bylo vytvořeno z titanové slitiny. Apple je vybavil ještě výkonnějšími čipy Apple A17 Pro, které představují údajně to nejvýkonnější v mobilním světě. Výkon tedy bude logicky vyšší než u základních patnáctek.

Vylepšená grafika zase osloví hráče, nabídne hardwarovou podporu ray tracingu. V praxi tak budou oba telefony schopny reálnějšího vykreslování světel, stínů a odrazů v jednotlivých scénách hry. To je funkce, kterou se chlubí například i herní laptopy.

Na zadní straně jsou hned tři fotoaparáty. Největší novinkou je použití nového zoom objektivu, který zvládá až pětinásobné přiblížení. Předchozí iPhony 14 Pro nabídly pouze trojnásobný zoom. Hlavní senzor se pyšní rozlišením 48 MPx, sekunduje mu zmiňovaný 12MPx teleobjektiv a 12MPx širokoúhlý fotoaparát.

Všechny modely jsou navíc nově vybaveny USB-C konektorem.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro

KVÍZ: Co všechno doopravdy víte o iPhonech?

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám