Hlavní obsah

Apple bude vyrábět iPhony 14 v Indii, první kusy ale vzniknou ještě v Číně

– Cupertino

Americká technologická společnost Apple se chystá zahájit výrobu iPhonu 14 v Indii přibližně dva měsíce po jeho uvedení na trh v Číně. Firma spolupracuje s dodavateli na zvýšení výroby v Indii a na zkrácení prodlevy ve výrobě nového iPhonu od jeho uvedení na trh z obvyklých šesti až devíti měsíců u předchozích modelů. Apple dlouho vyráběl většinu iPhonů v Číně a nyní kvůli roztržkám mezi Washingtonem a Pekingem i z důvodu protipandemických výluk v Číně hledá alternativy, uvedla dnes agentura Bloomberg.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

Článek

První iPhony 14 budou v Indii pravděpodobně dokončeny koncem října nebo v listopadu, uvedly informované zdroje. Uvedení na trh v Číně je plánováno na září.

Tchajwanský dodavatel Foxconn se zabývá procesem přepravy součástek z Číny a montáže iPhonu 14 ve svém závodě u jihoindického města Čennaí.

Indie, která je druhým největším světovým trhem s chytrými telefony, stoupá spolu se zeměmi jako Mexiko a Vietnam na významu v očích smluvních výrobců dodávajících americkým firmám. Tyto firmy chtějí svou výrobu diverzifikovat a v Číně vyrábět méně. Apple se chystá v Indii vyrábět i notebooky MacBook.

Spojené státy zvažují omezení dodávek amerických zařízení pro výrobu čipů výrobcům v Číně. Obecně se snaží omezit pokrok čínského polovodičového sektoru a ochránit americké společnosti. Pokud administrativa prezidenta Joea Bidena k tomuto kroku přistoupí, mohlo by to poškodit i jihokorejské giganty v oblasti paměťových čipů, firmy Samsung Electronics a SK Hynix, které mají v Číně velké továrny.

Minulý týden japonský list Nikkei Asia informoval, že se Apple chystá vyrábět hodinky Apple Watch a notebooky MacBook ve Vietnamu.

MacBook i chytré hodinky. Apple se chystá vyrábět ve Vietnamu

Internet a PC

Ceny loňských třináctek

Tím nejlepším v nabídce Applu jsou v současnosti iPhony 13, vybírat je možné ze čtyř různých modelů. Vůbec nejlevnější třináctkou v nabídce Applu je podle e-shopu amerického počítačového gigantu iPhone 13 mini – ten stojí se 128GB pamětí v oficiálním obchodě Applu 19 990 Kč. Nejvybavenější, 512GB varianta, má cenu 29 190 Kč.

Klasický iPhone 13 pak vyjde vždy o tři tisíce dráž, tedy na 22 990 Kč (128 GB) a na 32 190 Kč (512 GB). V prodeji je také prostřední, 256GB verze za 22 990 Kč v případě iPhonu 13 mini a za 25 990 Kč u iPhonu 13.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13 Pro

To nejlepší v nabídce amerického počítačového gigantu však představují novinky se slůvkem Pro v názvu. Ty se nabízejí s kapacitami 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. U největší kapacity úložiště se cena vyšplhala až na závratných 44 390 Kč u iPhonu 13 Pro, v případě většího iPhonu 13 Pro dokonce až na 47 390 Kč.

Samozřejmě ceny základního 128GB provedení jsou daleko příznivější, iPhone 13 Pro začíná na částce 28 990 Kč a iPhone 13 Pro Max na 31 990 Kč.

Na příchod iPhonů 14 se pomalu připravují již také prodejci, podle nákupního rádce Zboží.cz je tak možné ušetřit aktuálně proti oficiálním cenám klidně i několik tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám