Hlavní obsah

Microsoft milióny dolarů urovnal spor s RealNetworks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Společnost Microsoft se dohodla s konkurenční firmou RealNetworks, která jej obvinila, že zneužívá dominantního postavení systémů Windows k propagaci svého softwaru Windows Media Player. Microsoft v rámci urovnání sporu zaplatí RealNetworks 761 miliónů dolarů, tedy asi 18,7 miliardy korun.

Článek

Spor se společností RealNetworks byl poslední z velkých pří vedených proti Microsoftu kvůli poškozování konkurence na trhu. V posledních třech letech se totiž softwarový gigant dohodl na urovnání jiných záležitostí s několika americkými státy, Evropskou unií a některými velkými společnostmi, jako IBM, Time Warner a Sun Microsystems.  

V rámci urovnání sporu poskytne Microsoft společnosti RealNetworks také nástroje a licence, které jí dovolí používat technologie přehrávače Windows Media Player. Microsoft se také zavázal propagovat multimediální služby RealNetworks na internetových stránkách portálu MSN.

Evropská komise loni v březnu rozhodla, že Microsoft zneužívá dominantního postavení na trhu operačních systémů a firmě vyměřila pokutu 497 miliónů eur (zhruba 15 miliard Kč). Proti tomuto rozhodnutí už se Microsoft dříve odvolal k Soudu první instance, ten zatím nezasedal.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft se odvolal proti pokutě od EU

Microsoft, který je největším světovým výrobcem softwaru, se v pondělí odvolal u evropského soudu první instance proti rozhodnutí Evropské komise, která...

Windows Media Player 10 už i v češtině

Největší softwarová firma Microsoft připravila pro české uživatele lokalizovanou verzi multimediálního přehrávače Windows Media Player 10, který byl uveden...

Microsoft žaluje Evropskou komisi

Softwarový gigant Microsoft podal žalobu na Evropskou komisi. Firma není spokojena s rozhodnutím komise z letošního června, které vůči společnosti uplatňuje...

Výběr článků

Načítám