Hlavní obsah

Microsoft: Odstraněním přehrávače z Windows utrpíme vážné škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Největší softwarová společnost Microsoft prý utrpí vážné škody, pokud bude nucena nabízet svůj operační systém Windows bez multimediálního přehrávače Windows Media Player. V pátek to prohlásil právník Microsoftu na probíhajícím soudním řízení u Evropského soudu.

Foto: Helena Šebestová

Husí konfit, omáčka z červeného zelí, lokše, játra (MaSa by Hervé Rodriguez)

Článek

Podle Lindy Averettové z Microsoftu nebude mnoho firemních internetových stránek a softwaru bez Windows Media Playeru fungovat. Zákazníci, kteří si koupí počítač s Windows, se budou cítit poškozeni. Zjistí totiž, že webové stránky nepracují tak, jak by měly, vysvětlila Averettová.

Dále podotkla, že uživatele znejistí úvaha, jak se Windows změní v budoucnu a jestli takové změny nepotkají i další software z firemní nabídky.

Podle komise spotřebitele potíže nečekají

Komise ale ve svém rozhodnutí uvádí, že spotřebitele potíže nečekají, protože výrobci počítačů budou i nadále prodávat zařízení s multimediálním přehrávačem. Zákazník si ho však bude moci vybrat sám, což povede k inovacím.

Očekává se také, že hlavní rival RealNetworks předvede, jak jeho přehrávač s Windows spolupracuje. Podle Averettové budou ale některé funkce Windows v této kombinaci softwaru nedostupné.

Slyšení Microsoftu pokračuje u soudu již druhým dnem. Začátkem tohoto týdne hlavní právník Microsoftu, Brad Smith, uvedl, že firma vydala v uplynulých měsících milióny dolarů na přípravu upravené verze operačního systému, která by uspokojila požadavky Unie.

Přesto však soud žádá o pozastavení sankcí, které firmě vyměřila Evropská komise. Rozhodnutí je na prezidentovi Evropského soudu první instance Bo Vesterdorfovi.

Microsoft dostal pokutu 497,2 miliónů eur

Evropská komise letos v březnu uznala firmu Microsoft vinnou ze zneužívání dominantního postavení na trhu a vyměřila jí za to pokutu 497,2 miliónů eur, což je v přepočtu téměř 15 miliard korun.

Zároveň soud nařídil, že firma musí předat konkurentům na trhu serverů svůj softwarový kód a přestat nabízet jako součást svého operačního systému multimediální přehrávač Windows Media Player.

Reklama

Související témata:

Související články

EU ztrestala Microsoft: půl miliardy eur

Microsoft dostal ve středu za zneužívání dominantního postavení na trhu od EU pokutu 497,2 mil. eur (téměř 17 miliard Kč). V historii EU je to nejvyšší pokuta...

Microsoft se odvolal proti pokutě od EU

Microsoft, který je největším světovým výrobcem softwaru, se v pondělí odvolal u evropského soudu první instance proti rozhodnutí Evropské komise, která...

Výběr článků

Načítám