Hlavní obsah

Evropská komise znovu otevřela případ Microsoft

BRUSEL

Evropská komise opět vytáhla ze skříně kauzu Billa Gatese a jeho Microsoftu, kterého obviňuje ze zneužití dominantního postavení na trhu. Podnětem vyšetřováni komise je, zda firma zneužila monopolního postavení na trhu tím, že vybavila operační systém Windows přehrávačem Media Player.

Foto: Jazz Agency

Prezident Klaus se ve středu stal již potřetí kmotrem desky jazzmana Štěpána Markoviče.

Článek

Celá kauza kolem Microsoft se táhne už déle než tři roky. Teprve až nedávno ale Evropská komise rozeslala dotazníky výrobcům filmového a hudebního softwaru, kde se jich ptá, zda Microsoft může svým chováním ohrozit svou konkurenci.

O žádném konečném termínu, kdy bude vyšetřování u konce, ale komise hovořit nechce. Nové šetření se má zaměřit na odpovědi kolem konkurence a na to, jak ji na trhu uplatňuje Microsoft a jak jeho konkurenti.

Microsoft tvrdí, že je schopen dát spotřebitelům nejširší možnost volby, když jim nabídne kompletní systém Windows i s přehrávačem Media Player. Pokud výrobci počítačů chtějí instalovat produkty konkurence, mohou libovolně instalovat jiný software a naopak znepřístupnit software Microsoft. Právě na tom se Microsoft loni dohodl s úřady v USA, které firmu vyšetřovali také kvůli zneužívání dominantního postavení na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám