Hlavní obsah

Antimonopolní regulátoři EU chystají obvinění vůči matce Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Antimonopolní regulátoři Evropské unie se chystají obvinit americkou technologickou společnost Meta Platforms kvůli využívání dat zákazníků a propojení její inzertní služby s její sociální sítí Facebook. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo společnosti Meta

Článek

Sociální síť Facebook v roce 2016 spustila inzertní službu Facebook Marketplace, jejímž prostřednictvím mohou uživatelé prodávat a nakupovat různé zboží. Evropská komise začala loni v červnu vyšetřovat, zda firma neporušuje pravidla hospodářské soutěže využíváním dat získaných od inzerentů.

Pokud Evropská komise odhalí porušování antimonopolních pravidel, může vyměřit pokutu ve výši až deset procent ročních tržeb firmy a nařídit úpravu jejích obchodních praktik.

Společnost Meta koncem října oznámila, že její tržby ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů (zhruba 670 miliard Kč), a čistý zisk se propadl dokonce o 52 procent na 4,4 miliardy dolarů.

Zuckerberg s vizí umělého světa riskuje. Akcie majitele Facebooku spadly o 22 procent

Ekonomika

Meta bude propouštět

Meta se v poslední době potýká s rostoucími náklady a slabší poptávkou po reklamě. To jsou hlavní dva důvody, proč se vedení společnosti rozhodlo přistoupit k masivnímu propouštění. Padáka dostane více než 11 000 lidí, což představuje zhruba 13 procent pracovní síly této společnosti. Upozornila na to agentura Reuters.

Jde o první hromadné propouštění v 18leté historii společnosti Meta (dříve Facebook). „On-line obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával,“ uvedl v otevřeném dopisu zaměstnancům generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

Padáka dostane 11 000 lidí. Po Twitteru masivně propouští Instagram i Facebook

Internet a PC

„Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost,“ sypal si Zuckerberg popel na hlavu za to, že lépe neodhadl situaci na trhu již dříve. V letošním roce jde podle agentury Reuters o jedno z nejmasovějších propouštění napříč celým technologickým trhem.

Meta Platforms má ve svém portfoliu sociální sítě Facebook či Instagram, ale například i komunikační službu WhatsApp. Vedení společnosti neupřesnilo, z jakých oddělení bude odliv pracovníků největší, výpovědi by ale měly být rozdávány napříč celou firmou.

Reklama

Výběr článků

Načítám