Hlavní obsah

Používání smajlíků v pracovních e-mailech vzbuzuje nižší autoritu

Tel Aviv

Používání takzvaných smajlíků a emodži obrázků v e-mailech se stalo už běžnou praxí. Neměly by se však příliš využívat v pracovní komunikaci, protože to vzbuzuje menší autoritu. Tvrdí to experti z telavivské univerzity, kteří závěry své studie zveřejnili ve vědecké databází ScienceDirect.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnes jsme všichni zvyklí komunikovat prostřednictvím obrázků a díky sociálním sítím je taková komunikace jednodušší i veselejší. Naše studie ale varuje: v některých situacích, zejména v práci či v obchodním prostředí, se takový způsob sdělování informací nemusí vyplatit, protože signalizuje slabší postavení,” citoval z tiskové zprávy autorů studie izraelský deník The Times of Israel. „Naše rada zní: dobře si rozmyslete, zda pošlete emodži lidem v práci či někomu, u něhož chcete mít autoritu,” radí studie.

Osoby, které používaly verbální komunikaci, byly v tomto průzkumu vnímány jako silnější a váženější. Autoři studie zkoumali například i vnímání piktografů na firemních tričkách. Větší autoritu vzbuzovala trička s nápisem než s obrázky.

40 let smajlíků

Letos v září uplyne 40 let od doby, kdy byl odeslán první smajlík v e-mailu – stalo se tak 19. září 1982. Pod pojmem smajlík si většina lidí představí žlutý kruh symbolizující lidskou tvář, ve kterém dvě tečky signalizují oči a oblouček pusu. Přesně tak totiž smajlík vypodobnil už v roce 1963 výtvarník Harvey Ball.

Tehdy šlo o součást kampaně pro pojišťovací společnosti. Jejím cílem bylo motivovat zaměstnance k lepší morálce a pracovní kázni.

Vousatá žena či srdce v plamenech. Chystá se 200 nových emotikonů

Internet a PC

Sluší se připomenout, že prapředkové smajlíků se objevovali již před více než 200 lety. Značka podobající se smajlíku se totiž objevila už v korespondenci žďárského opata Bernarda Henneta, který zemřel v roce 1770.

Historikové také rádi připomínají, že jistou obdobu smajlíků používal už Winston Churchill. V milostných dopisech adresovaných své ženě totiž písmenem X nahrazoval znak polibků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám