Hlavní obsah

Letem světem internetem (46. díl) - Třídíte odpad?

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet internetový filmový magazín, encyklopedie o třídění odpadu a databáze životopisů světových velikánů.

Foto: Petra Kulhánková

Autor knihy Otomar Dvořák vlevo, uprostřed starosta Žebráku Mgr. Daniel Havlík a nakladatel knihy Vřeteno osudu Josef "Pepson" Snětivý při křtu knihy.

Článek

Kinomol.cz

Filmových magazínů není nikdy dost. Je proto dobře, když se sejdou nadšenci milující filmy, kteří mají navíc nutkání se o své filmové zážitky podělit. Jeden z novějších internetových filmových magazínů Kinomol.cz nabízí recenze na filmy právě běžící v kinech, na vydaná DVD a najdete tu i televizní tipy. Server funguje od října 2003 a obsahuje necelou stovku filmových recenzí.

Jak již bylo řečeno, hlavním zdrojem informací jsou názory a postřehy tvůrců webu vyplývající ze sledování filmů. Část informací je také čerpána z oficiálních webů jednotlivých filmů, distributorských webů a v neposlední řadě též z největší internetové filmové databáze. Za pozornost stojí Rejstřík filmů se třemi pohledy na seznam filmů: abecední, chronologický a podle žánru.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (5/10)

Třídění.cz

Možná jste již v televizním vysílání zaznamenali reklamní spot propagující třídění odpadu. A protože i zde platí rčení "Co se v mládí naučíš...", vznikla s finančním přispěním Magistrátu hlavního města Prahy internetová encyklopedie třídění odpadů jako výukový materiál pro děti předškolního a školního věku s hlavním důrazem na děti navštěvující první stupeň základních škol. 

"Naším cílovým návštěvníkem je dětský čtenář, případně jeho učitel. Neznáme obdobný web, který by zahrnoval tuto tématiku a vysvětloval by ji dětem. Většina podobných webů je určena spíše staršímu čtenáři," říká Vlastimil Cejp z webu Třídění.cz. Pokud nechcete být při práci s encyklopedií trvale připojeni k internetu, můžete si ji stáhnout z webu do svého počítače.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (8/10

Velikani.cz

Školní rok se nezadržitelně blíží ke svému závěru. Přesto nezaškodí zmínit se o webu, který se studentům může hodit hned po prázdninách a nám všem ostatním, školou již nepovinným, může web pomoci kdykoli. Co byste tedy řekli na encyklopedii českých i světových osobností z různých oborů? 

Na webu Velikani.cz najdete téměř tři stovky referátů o osobnostech rozdělených do několika sekcí. Hlavní sekce jsou Hlavy států, Literáti, Umělci a dále část Ostatní, kam jsou zařazeni například filozofové, politici nebo třeba válečníci.

V sekci Hlavy států najdete mnoho životopisů prezidentů, monarchů i diktátorů počínaje římskými císaři, přes česká knížata a konče americkými prezidenty nebo Václavem Havlem. Nejobsáhlejší částí webu je sekce Literáti, kde jsou jednotliví autoři roztříděni podle národností (z českých chybí opravdu jen málokdo). U literátů jsou často zveřejněny nejen jejich životopisy, ale i popisy nejvýznamnějších děl nebo úryvky jejich básní. 

Stránky existují od roku 2002, kdy se jejich autoři rozhodli poskytnout návštěvníkům materiály nashromážděné během jejich studia. Zároveň je dán prostor čtenářům, aby zde mohli zveřejnit svá díla.

Celý web tedy tvoří zpracované referáty od mnoha různých autorů. "Vytváříme tedy místo, kam může kdokoliv 'uložit' svůj zpracovaný referát, aby ho po jeho přednesení jen zbytečně neuložil do šuplíku," dodává jeden z autorů webu Velikani.cz Tomáš Halada.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (6/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám