Hlavní obsah

Letem světem internetem (41. díl) - Skládejte papírové modely

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web věnovaný vojenské historii, server o autobusové dopravě a stránky papírových modelů.

Foto: Jan Beneš

Zleva Jan Muzika za zhotovitele, generální ředil SÚS PK Pavel Panuška, radní Plzeňského kraje Jaroslav Bauer a starostové Václav Uhlíř a Josef Pavlas.

Článek

Militaria

Když 15. června 1967 vyšlo první číslo tištěného Zpravodaje pražského Klubu vojenské historie (KVH), nikoho zcela jistě nenapadlo, že se o více než tři desítky let později dočká svého internetového následovníka. Tehdy však ani autoři Zpravodaje netušili, že se po známých srpnových událostech 1968 tiskovina bude šířit mezi zájemce o vojenskou historii ilegálně.

Ani uvolnění společenských poměrů po roce 1989 tématu příliš nepřálo, neboť měsíčník Militaria, který začal vycházet v roce 1991, se dočkal vydání pouhých dvou čísel a k předání třetího čísla do tiskárny již nedošlo. Jeho tehdejší šéfredaktor Leonid Křížek se o devět let později rozhodl obnovit časopis jako webovou stránku.

Najdete zde články z vojenské historie, recenze vojensko-historických knih nebo přehled knižní produkce nakladatelství Elka Press. Od podobně zaměřených webů se Militaria odlišuje zaměřením na starší historii (řada webů se věnuje jen 2. světové válce) a pozorností věnovanou historickému šermu, který byl hlavní náplní samizdatového časopisu Zpravodaj Klubu vojenské historie vydávaného v letech 1988-1990.

Zájem čtenářů je však rozprostřen po celém obsahu webu. Dosti čtenářů mají fejetony a historické glosy spisovatele Jana Beneše majícího vlastní rubriku - Beneš(n)oviny.

Typickým návštěvníkem webu Militaria je muž se zájmem o spíše starší vojenskou historii, historii habsburské armády nebo o sběratelství militarií. Proto asi nepřekvapí, že v současnosti probíhají jednání o propojení serveru Militaria s webem Válka.cz.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (7/10)

BUS Portál

Většina z nás vnímá autobus jako dopravní prostředek, který narozdíl třeba od železnice početnou obec fanoušků nemá. A přeci se najdou lidé, kterým stojí zato věnovat svůj čas tvorbě webu, jehož cílem je poskytnout co nejkomplexnější informace s tématikou autobusové dopravy.

Návštěvníky webu jsou dopravci a cestující. Cestující navštěvují zejména rubriky Jízdní řády, AMSBUS místenky, Mezinárodní linky, MHD nebo Aktuality v mezinárodních linkách. Dopravci se zajímají o poplatky, předpisy, školení, dotace a odborné materiály. 

Aktuality ve zpravodajství zajímají všechny návštěvníky. V kursu jsou například novinky z autobusové techniky, informace o nehodách, ale i tématika nehod jako taková. Dopravci si čtou i dotazy čtenářů, na které také reagují.

Své čtenáře mají i postřehy a glosy, velký zájem vzbudilo téma o konkurenci na trase Praha - Brno (v souvislosti s Českými dráhami nebo atakem žlutých autobusů Student Agency).

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (8/10)

Papírové modely

Možná si čtenáři středního věku vzpomenou na dobu svého dětství, kdy byly velice populárního papírové skládanky uveřejňované v časopise ABC. Od srpna 2000 můžete na tomto webu najít informace ze světa papírových modelů, fotogalerie, pozvánky na akce (soutěže a výstavy) a pochopitelně také samotné papírové modely.

"Na svůj web umisťuji pouze odkazy na modely volně ke staženi, které poskytli jiní autoři. Existuji weby, kde takové modely ukládají přímo na vlastní stránky, což považuji za krádež," dodává autor webu Miroslav Gabriel.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (6/10)

 Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám