Hlavní obsah

Létáte s dronem? Nově budete muset udělat test a registrovat se

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc lidí, kteří se v Česku baví létáním s drony, čeká od nového roku registrace a online test pilota. Na rozdíl od současnosti, kdy se i amatéři dronem mohou podívat do výšky 300 metrů, pak budou moci létat do výšky sotva poloviční, maximálně do 120 metrů.

Foto: Jaroslav Řešátko

Dron se značkou.

Článek

Nařizují to unijní pravidla pro provoz bezpilotních strojů. Nová pravidla měla původně začít platit již od července, kvůli priori­tám spojeným s bojem proti koronaviru však byl tento termín o půl roku v celé EU posunut.

Povinná registrace bude platit pro všechny drony o hmotnosti nad 250 gramů, případně i pro lehčí stroje s dobrou kamerou nebo vysokou rychlostí, které nelze považovat za hračky.

„Hlavní změnu představuje povinnost provozovatele dronu registrovat se v novém registru Úřadu pro civilní letectví (ÚCL), od kterého získá unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. Tato registrace se bude týkat drtivé většiny dronů,“ sdělil ředitel Odboru civilního letectví ministerstva dopravy Zdeněk Jelínek. Doplnil, že registrace bude probíhat online a bude zdarma.

Nový dron od DJI přiletí v červnu

Hardware

Nová pravidla reagují na předpoklad, že dronů bude na obloze rychle přibývat, těch amatérských i strojů profesionálů napříč různými obory. Pro provoz dronů mají platit tři kategorie: Open (Otevřená), Specific (Zvláštní) a Certified (Certifikovaná).

Ta první bude pro amatéry, druhá pro profesionální piloty, kteří potřebují povolení a pojistku již dnes. Takových profesionálů je v ČR už nyní několik stovek. Povolení pro ně budou podle informací ministerstva dopravy platit ještě celý následující rok, poté by si měli vyřídit nová.

Kvíz bez kamery

Nejpřísněji regulovaná „certifikovaná“ kategorie je pak zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz bezpilotních letadel v budoucnu. Ministerstvo upozorňuje, že zájemce o registraci k létání bude muset úspěšně složit zkoušku. Internetový kvíz bude mít 40 otázek, u nichž bude zájemce vybírat správnou odpověď z nabídky předložených odpovědí.

Kvíz bude spojen s registrací pilota dronu, registrace provozovatele (majitele) dronu bude probíhat bez kvízu. To se ovšem týká spíš profesionálních dronů, u amatérů je majitel a pilot obvykle jedna osoba.

„Tematické okruhy testu vyplývají přímo z požadavků příslušného nařízení EU, konkrétní otázky se aktuálně koordinují napříč státy EU, v ČR má být jejich garantem Úřad pro civilní letectví,“ upřesnil Právu Tomáš Pustina, šéf oddělení leteckého provozu na ministerstvu dopravy.

Řecko otevřelo pláže a lidé se nahrnuli k moři. Odstupy hlídají drony

Koronavirus

„Nedávná dodatečná změna nařízení EU zavedla k tomu minimální hranici úspěšnosti 75 procent,“ dodal k požadavkům splnění kvízu. Úřady nicméně nedohlédnou na to, zda při testech někdo nepodvádí. „Dozor přes kameru se nezamýšlí ani jinde v EU, pouze u nejsofistikovanější podkategorie provozu se předpokládá navíc i dodatečný prezenční test v učebně,“ dodal Pustina.

Drony se nyní vedle létání a natáčení pro zábavu používají třeba při tvorbě map, kontrole plynovodů nebo v zemědělství. V Brně drony nedávno jedna z městských částí využila k dezinfekci veřejných míst jako přístřešků v parku, venkovních hřišť nebo zastávek s lavičkami.

V zahraničí se v minulých dnech drony vyžívaly dokonce k měření teploty nebo pomáhaly policii hlídat, aby se lidé neshlukovali. Samostatnou kapitolou je pak využití dronů pro vojenské účely.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám