Hlavní obsah

Kryptoměny dostaly zelenou, Švýcarsko udělilo bankám první licence pro obchodování

– Curych

Švýcarský regulátor finančních trhů FINMA udělil první licence na poskytování finančních služeb se zaměřením na digitální aktiva dvěma novým bankám SEBA a Sygnum. Úřad FINMA současně vydal pravidla, jak v bankách uplatňovat předpisy týkající se praní peněz v oblasti, kde anonymita přináší vyšší rizika, napsal server swissinfo.ch.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Pravidla omezují transfery digitálních mincí na zákazníky, které banka zná. Ústavy pod dohledem FINMA tedy nemohou přijímat mince od zákazníků jiných institucí, nebo jim digitální prostředky posílat. Tento postup platí, pokud informace o odesílateli a příjemci nemohou být v příslušném platebním systému spolehlivě předány.

Švýcarské finanční centrum se v posledních několika letech připravuje na poskytování infrastruktury založené na technologii blockchain pro obchodování s novými digitálními aktivy. Jde o druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů, jež jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Novou platformu plánuje příští rok zavést švýcarský burzovní operátor SIX.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

O "digitální" licenci požádaly FINMA také Bitcoin Suisse, Crypto Finance a Lykke.

Reklama

Související témata:

Související články

Krádeže kryptoměn loni vzrostly o 400 procent

Hodnota kryptoměn, které byly ukradeny z příslušných burz a vylákány od investorů v loňském roce, vzrostla o více než 400 procent na zhruba 1,7 miliardy dolarů...

Výběr článků

Načítám