Hlavní obsah

Kuba utahuje šrouby. Mediální zákon cílí na nezávislá internetová média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánský parlament ve čtvrtek jednomyslně schválil nový restriktivní mediální zákon, který podle kritiků a odborníků postihne především nezávislá média na internetu. Informuje o tom v pátek agentura AFP.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek.

Článek

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel v parlamentu řekl, že zákon má zabránit podrývání socialistického státu. Zákon také stanoví, že média na Kubě jsou pouze ve vlastnictví státu či jiných státních nebo polostátních organizací. Parlament o zákonu hlasoval během nynější oficiální návštěvy šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.

Na Kubě jsou televize, rádia a tištěné noviny ve vlastnictví státu nebo komunistické strany. Na internetu však v posledních letech vznikla řada nezávislých médií, jejichž novináři jsou podle AFP pod neustálým tlakem úřadů a mnozí z nich kvůli tomu opustili zemi.

Na Kubě obnovili přístup k internetu, sociální sítě jsou ale nedostupné

Internet a PC

Nový zákon stanoví, že média smí vlastnit pouze stát, komunistická strana či masové organizace, které však většinou podléhají státu nebo jeho kontrole. Kubánský prezident Díaz-Canel během parlamentní rozpravy řekl, že kubánská vláda nikdy neuzná nezávislá média, která označil za „žoldáky“. O kritických novinářích či disidentech oficiální kubánští představitelé často tvrdí, že jsou placení ze zahraničí, především z USA. Podle prezidenta Kuba čelí „intenzivní mediální válce“.

Nový zákon mimo jiné zakazuje „podrývání ústavního pořádku a destabilizaci socialistického státu“.

Podle agentury EFE je zákon první právní úpravou fungování médií na Kubě. Vláda podle kritiků normu připravila, aby mohla zakročit proti internetovým médiím.

Vyhlídky pro nezávislý tisk jsou docela pochmurné.
kubánská novinářka Luz Escobarová z nezávislého serveru 14ymedio

Kubánský parlament schválil zákon v době, kdy je na ostrově šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Toho nevládní organizace na ochranu lidských práv, například Amnesty International či Human Rights Watch, vyzvaly, aby s kubánskými představiteli jednal o stavu lidských práv na Kubě. Borrell se k novému zákonu veřejně nevyjádřil. Na svém twitterovém účtu umístil příspěvky o jednáních, která měl na ostrově, a chválil možnost zakládat malé a střední podniky na Kubě.

„Vyhlídky pro nezávislý tisk jsou docela pochmurné,“ řekla agentuře AFP známá kubánská novinářka Luz Escobarová z nezávislého serveru 14ymedio. Již před zákonem nezávislí kubánští novináři čelili represím a ústrkům. „Často vám znemožňují vyjít z domu, nebo když se domů vrátíte, tak vás tam zavřou a odpojí internet,“ řekla novinářka, která ostrov spolu s dalšími kolegy loni opustila.

Při blokování webů nebo blogů bude mít poslední slovo soud

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám