Hlavní obsah

Burkina Faso blokuje internet už od víkendu. A bude dál

Ouagadougou

Burkina Faso bude nadále blokovat připojení k mobilnímu internetu, který úřady nechaly vypnout v sobotu. Opatření vláda odůvodňuje národní bezpečností, uvedla stanice BBC. Africký stát v posledních dnech čelí protestům a blokádám francouzského vojenského konvoje. Na sociálních sítích se rozšířily zprávy, že francouzští vojáci vezou zbraně teroristům. To ale úřady odmítly, konvoj podle nich směřuje na základnu v Mali.

Foto: Anne Mimault, Reuters

Protesty ve městě Ouagadougou z minulého týdne.

Článek

Vládní mluvčí uvedl, že signál mobilního internetu bude pozastaven na další čtyři dny na celém území Burkiny Faso. Opatření se netýká pevného internetu.

Vláda se rozhodla přerušit mobilní připojení k internetu v sobotu poté, co obyvatelé města Kaya na severu země zablokovali francouzský vojenský konvoj. Během blokády vojáci použili výstražnou střelbu a nejméně čtyři lidé byli zraněni. Logistický konvoj čelil blokádám od svého vstupu na území Burkiny Faso a ve středu večer se stále nacházel nedaleko hlavního města Ouagadougou.

Uzbekistán omezil přistup k sociálním sítím, zasáhnout musel prezident

Internet a PC

Lidé blokují vozidla armády mimo jiné z toho důvodu, že na sociálních sítích se rozšířily zprávy, že francouzští vojáci dodávají zbraně teroristům, uvedla stanice RFI. To však úřady odmítají. „Jedná se o obvyklý a pravidelný konvoj, ale chápeme, že část lidí nyní znepokojuje zhoršení bezpečnostní situace v zemi,” uvedl ministr zahraničí Burkiny Faso Alpha Berry. Uvedl, že francouzští vojáci směřují na základnu v malijském městě Gao.

Bezpečnostní situace v Burkině Faso se v posledních týdnech zhoršila. V polovině listopadu ozbrojenci zaútočili na severu země na policejní stanici a při střetech zahynulo nejméně 53 lidí. Země čelí od roku 2015 opakovaným útokům islamistů, jež způsobily smrt nejméně 2000 lidí a milion osob vyhnaly z domovů. Nejhorší je situace na severovýchodě, poblíž hranic s Mali a Nigerem, které také bojují s ozbrojenými islámskými radikály.

Berry také vyzval své spoluobčany, aby si „nepletli nepřítele”. Uvedl, že francouzská armáda pomáhala bezpečnostním silám v Burkině Faso bojovat s náboženskými radikály. Francouzská vojska působí v oblasti od roku 2013, Paříž chce ale nejpozději do roku 2023 výrazně omezit jejich stavy.

Foto: Anne Mimault, Reuters

Protesty ve městě Ouagadougou z minulého týdne.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Kazachstán zablokoval sociální síť LinkedIn

Kazašské úřady zablokovaly profesní sociální síť LinkedIn, informovala agentura Reuters. Svůj krok odůvodnily tím, že na sociální síti, která patří Microsoftu,...

Výběr článků

Načítám