Hlavní obsah

Kryptoburza Binance prodá své aktivity v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší kryptoměnová burza na světě Binance se rozhodla zbavit svých aktivit v Rusku. Prodá je nově vzniklé burze s názvem CommEX, jak informovali zástupci společnosti. Finanční podrobnosti této transakce nicméně zůstávají utajeny. Binance pouze zdůraznila, že „nebude mít trvalý podíl na příjmech generovaných CommEX a nenabídne si možnost zpětného odkupu prodaných akcií“.

Foto: repro Binance

Ruské stránky Binance

Článek

Řada západních společností se rozhodla po rozpoutání války na Ukrajině Rusko zcela opustit. Kryptoburza Binance tak odhodlaná tehdy nebyla, pouze uvedla, že „dodržuje západní sankce uvalené na Rusko a omezuje obchodování na své platformě v Rusku“.

Zlom nastal až nyní. „Při pohledu do budoucnosti si uvědomujeme, že působení v Rusku není slučitelné se strategií společnosti Binance v oblasti dodržování předpisů,“ prohlásil Noah Perlman, který v Binance dohlíží na dodržování norem.

Že je důvodem odchodu válka na Ukrajině, však výslovně nezmínil.

CommEX zahájila svou činnost v úterý, jde o centralizovanou kryptoměnovou burzu. Na svém webu kryptoburza CommEX uvádí, že je „podporována investory s důrazem na riziková kryptoaktiva“.

Kryptoburza Binance u regulátorů narazila, žádost o licenci v Německu stáhla sama

Internet a PC

Žaloba v USA

Proč se vedení Binance rozhoupalo po více než roce a půl od začátku války? Odpověď je nasnadě, kryptoburza je nyní pod drobnohledem regulátorů v USA i na dalších trzích. A pokud by se skutečně spolupráce s Ruskem potvrdila, pozice firmy by se tím ještě zkomplikovala.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala letos kryptoburzu z „porušení pravidel ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslování kontrol obchodování či prodeje neregistrovaných cenných papírů“. Obvinění čelí také zakladatel a současný šéf Binance Changpeng Zhao.

„Zhao a Binance se zapojili do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona, jak uvádíme celkem ve 13 obviněních,“ prohlásil podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler k případu.

Gensler zároveň varoval širokou veřejnost, aby se měla na pozoru „před investováním svých těžce vydělaných peněz s jejich pomocí“. Na mysli měl přitom právě kryptoburzu Binance.

Burza nicméně už v dřívějším prohlášení uvedla, že „aktiva uživatelů nejsou jakkoliv ohrožena“. Podle ní je žaloba bezdůvodná.

Problémy gradují

Problémy se nicméně začínají hromadit také v Evropě. Na konci června si například vzal kryptoburzu na mušku belgický Úřad pro regulaci finančních trhů (FSMA), jak informovala agentura Reuters. Ten vydal rozhodnutí, podle něhož musí největší kryptoměnová burza na světě s okamžitou platností ukončit veškeré poskytované služby v oblasti virtuálních měn na území Belgie.

„Binance nabízí a poskytuje směnárenské služby v Belgii mezi virtuálními a zákonnými měnami a také služby úschovy peněženek ze zemí, které nejsou členy Evropského hospodářského prostoru. Úřad proto společnosti Binance nařídil, aby s okamžitou platností přestala nabízet nebo poskytovat jakékoli takové služby v Belgii,“ stojí v prohlášení FSMA.

V červnu zase zástupci Binance informovali o tom, že opouštějí nizozemský trh kvůli tomu, že se jim nepodařilo zaregistrovat u místního regulačního orgánu jako poskytovatel služeb v oblasti virtuálních aktiv.

„S politováním oznamujeme, že společnost Binance ukončuje svou činnost na nizozemském trhu. Od této chvíle již nebudeme přijímat nové uživatele s bydlištěm v Nizozemsku,“ oznámila tehdy firma.

Od té doby smějí nizozemští uživatelé z platformy pouze vybírat svá aktiva. Není jim tedy umožněno nakupovat, obchodovat ani provádět vklady.

„Binance již splňuje normy EU týkající se prevence praní špinavých peněz a financování terorismu, což potvrzují její registrace v dalších zemích Evropské unie včetně Francie, Itálie, Španělska, Polska, Švédska a Litvy,“ uvádí Binance ve svém tiskovém prohlášení.

Vyšetřování ve Francii

Mezitím se však ukázalo, že právě ve Francii čelí Binance vyšetřování. Podle serveru CoinDesk se vyšetřovatelé soustředí právě na poskytování nelegálních služeb v oblasti digitálních aktiv a zapojování se do praní špinavých peněz.

Na jakékoli závěry je zatím podle francouzské prokuratury brzy. „Všechny dokumenty a data shromážděná při prohlídce nyní budou předmětem hloubkového vyšetřování,“ stojí podle serveru CoinDesk v prohlášení prokuratury.

Podle Binance jde ale o rutinní akci. „Prohlídky vykonané regulátory a inspektory jsou ve Francii součástí regulačních povinností, které musejí dodržovat všechny finanční instituce. V minulém týdnu jsme podstoupili inspekci příslušných orgánů,“ prohlásil mluvčí společnosti Binance.

Kryptoměnové platformy se předhánějí, kdo v USA urve větší kus trhu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám