Hlavní obsah

Kmotr novodobých kutilů zavítá do Prahy

– Praha

Nadcházející víkend se na Výstavišti Praha v Holešovicích bude konat další ročník pražského Maker Fairu, festivalu novodobých kutilů. Na místě čekají návštěvníky expozice, atrakce i workshopy – stejně jako na minulých ročnících si budou moci vyzkoušet nové technologie, ale také nejrůznější řemesla. Dorazí dokonce i Dale Dougherty, který je považován za kmotra všech novodobých kutilů.

Jak vypadal vloni festival Maker Faire v pražské tržniciVideo: Novinky

 
Článek

Dougherty je totiž v podstatě zakladatelem světového makerského hnutí. Je ředitelem společnosti Make: Community, která vydává časopis Make: a koordinuje festivaly Maker Faire ve světě.

Už v roce 2005 mimochodem právě Dougherty použil poprvé v časopise Make: termín „makeři“ k označení kutilů nové generace. První festival Maker Faire v oblasti San Francisco Bay se pod jeho taktovkou konal o rok později.

Parfém umíchá umělá inteligence na míru. Kutilové se předvedli v Pražské tržnici

Internet a PC

V současnosti se pod jeho jménem konají podobné kutilské festivaly na více než 200 místech ve 40 zemích, do této rodiny patří i pražský Maker Faire. Každoročně je navštíví 1,5 milionu návštěvníků.

Přední americký inovátor vystoupí na Výstavišti Praha v sobotu ve 12:30 na hlavním festivalovém pódiu. Zpovídat jej bude organizátor českého festivalu Ondřej Kašpárek.

„Těším se, že se s námi Dale podělí o svoje bohaté zážitky nejen ze začátků světového maker movementu, z obřích akcí Maker Faire v USA, které hostily statisíce lidí, ale možná i z transformace, kterou v nedávné době prošla společnost Make: a s ní celá světová komunita,“ konstatoval Kašpárek.

Foto: Profimedia.cz

Dale Dougherty (vpravo) na festivalu Maker Faire v New Yorku v roce 2014.

Steambike i bláznivý vynálezce

Pražský Maker Faire toho letos nabídne samozřejmě ještě více – přes 130 expozic makerů, dvě desítky přednášek a spoustu workshopů. „Mám radost, že na Maker Faire Prague přivezeme dvě senzační instalace. Obě dvě pocházejí z Nizozemí. Tou první je Steambike neboli motorka na páru. V tomto projektu silně rezonuje téma ekologie, instalace člověka donutí přemýšlet, jak se sami pohybujeme, co všechno vyhazujeme a kolik toho denně znečistíme,“ prohlásil Josef Průša, zakladatel podniku s 3D tiskárnami Prusa Research.

„Druhou instalaci jsem viděl na jednom evropském Maker Faire a moc se mi líbila. Velkoformátový objekt silně připomíná hodiny, ale čas neukazuje. Návštěvníky čeká téměř čtyři metry vysoký mechanismus s nespočtem pohyblivých částí, které udržuje v chodu bláznivý vynálezce,“ doplnil Průša.

Co dalšího bude k vidění?

Škoda Auto zase přiveze na festival mobilní edukativní laboratoř Škoda EDU.LAB. Lego si připravilo aktivity s tematikou Záhady hry. Na stánku ST Microelectronics návštěvníci najdou roboty, mikrokontroléry, technologie bezdrátového nabíjení a bezdrátové komunikace, MEMS senzory a především populární vývojové kity STM32 Nucleo.

„Nadcházející Maker Faire se opět vrací na Výstaviště, konkrétně do Křižíkových pavilonů, a já věřím, že naváže na předchozí ročníky dalším velkým úspěchem. Zároveň mě těší, že je Výstaviště Praha spolupořadatelem této akce, která svou náplní skvěle zapadá i do naší vlastní koncepce programové tvorby. Protože právě tou chceme široké veřejnosti všech věkových kategorií přinášet rozmanitou zábavu po celý rok,“ komentoval akci Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Akce probíhá na Výstavišti Praha celý víkend. Jednodenní vstupenka vyjde dospělé návštěvníky na 250 Kč, dvoudenní pak na 300 Kč. Za děti se připlácí jen 35 Kč. Na videu v úvodu článku se můžete podívat, co přinesl loňský ročník.

Čeští kutilové kosmického věku se sjeli do Plzně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám