Hlavní obsah

Kim Kardashianová nedovoleně propagovala kryptoměny. Zaplatí 31,7 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká celebrita Kim Kardashianová se dohodla s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC), že zaplatí 1,26 milionu USD (31,7 milionu Kč) kvůli obvinění, že na sociálních sítích propagovala kryptoměny, ale už neřekla, že za to dostala zaplaceno, jak jí ukládají zákony. Komise o tom informovala v tiskovém sdělení.

Foto: Profimedia.cz

Americká celebrita Kim Kardashianová

Článek

„Federální zákony o cenných papírech jasně říkají, že jakákoliv celebrita nebo jiná osoba, která propaguje cenný papír týkající se kryptoaktiv, musí zveřejnit povahu, zdroj a výši odměny, kterou obdrží za propagaci,“ zdůvodnil obvinění Kardashianové ředitel odboru SEC pro vymáhání práva Gurbir Grewal. SEC považuje řadu virtuálních tokenů za cenné papíry, které spadají pod její jurisdikci.

Kardashianová neuvedla, že dostala zaplaceno 250 000 USD za zveřejnění příspěvku na svém instagramovém účtu týkajícího se tokenů EMAX. To je kryptoaktivum, které nabízí společnost EthereumMax. Příspěvek Kardashianové zahrnoval odkaz na internetové stránky EthereumMax, kde byly pokyny pro případné investory, jak je možné nakoupit tokeny EMAX.

Sázka, která nevyšla. Salvador míří po zavedení bitcoinu k bankrotu

Internet a PC

Kardashianová v rámci urovnání sporu nepřiznala, ovšem ani nepopřela obvinění. Zavázala se ale, že po dobu tří let nebude propagovat žádná kryptoaktiva.

Kardashianová se stala známou díky televizní reality show. V současnosti vystupuje v seriálu The Kardashians, který vysílá streamovací televize Hulu. Je také úspěšnou podnikatelkou – mezi její značky patří oděvy SKIMS a kosmetika SKKN by Kim.

SEC často upozorňuje, že celebrity propagující kryptoměny musejí investorům jasně sdělit, zda za tuto reklamu dostávají zaplaceno. V roce 2018 regulátor pokutoval boxera Floyda Mayweathera a hudebního producenta DJ Khaleda za to, že nezveřejnili platby, které získali za propagaci primární nabídky mincí, v rámci které jsou vydávány nové kryptoměny, upozornila agentura Bloomberg.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám