Hlavní obsah

Každý operoval v jiné zemi. Chirurgové přes virtuální realitu oddělili siamská dvojčata

Rio de Janeiro

Brazilskému chirurgovi Gabrielu Mufarrejovi se pod vedením britského kolegy Noora ul Owase Jeelaniho podařilo za pomoci virtuální reality oddělit téměř čtyřletá siamská dvojčata Bernarda a Artura Limovy, která byla srostlá v oblasti lebky a sdílela mozkovou tkáň. O operaci informoval web stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chirurgové oddělili téměř čtyřletá siamská dvojčata Bernarda a Artura LimovyVideo: Reuters

 
Článek

Podle charitativní organizace Gemini Untwined, jež operaci financovala, šlo o první zákrok, který chirurgové v různých zemích provedli „společně v jedné místnosti ve virtuální realitě“ se sluchátky na hlavě.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Chirurgové oddělili téměř čtyřletá siamská dvojčata Bernarda a Artura Limovy

Celý proces trval 27 hodin, zahrnoval sedm operací a celkem se na něm podílelo téměř 100 zdravotníků. Jeelani uvedl, že se po skončení cítil „naprosto zničený“, jelikož si během 27 hodin udělal jen čtyři 15minutové pauzy.

„Bylo ale skvělé pak vidět šťastnou rodinu,“ uvedl Jeelani.

Artur a Bernard před operací

V měsících před operací vytvářely týmy v obou zemích projekce těl dvojčat ve virtuální realitě na základě magnetických rezonancí a výpočetních tomografií (CT), které jim umožnily otestovat různé techniky „nanečisto“.

„Bylo skvělé vidět anatomii a provést operaci ještě předtím, než jsme ty děti vystavili riziku,“ okomentoval Jeelani využití virtuální reality.

Artur a Bernard se podle lékařů zotavují v nemocnici a čeká je šestiměsíční rehabilitace.

Holčičky srostlé hlavami se podařilo zdárně oddělit

Koktejl

Britský chirurg a zakladatel Gemini Untwined Jeelani už má nyní na kontě šest operací siamských dvojčat, ačkoliv tuto poslední provedl na dálku.

Doktor Mufarrej uvedl, že rodina s dvojčaty přicestovala do Ria de Janeiro už před dvěma a půl lety a na jeho pediatrickém oddělení už se stala „součástí jejich (nemocniční) rodiny“.

Podle Gemini Untwined se siamská dvojčata narodí při jednom z 60 tisíc porodů, z toho pouhých pět procent je srostlých v oblasti lebky.

Jiné zdroje nicméně uvádějí, že výskyt siamských dvojčat je vzácnější, a to při jednom z 200 tisíc porodů s vyšší incidencí v Africe a jihozápadní Asii.

Artur a Bernard po operaci

Reklama

Související články

Zemřela nejdéle žijící siamská dvojčata

Ronnie a Donnie Gaylonovi zemřeli v sobotu ve svém domově v Ohiu ve věku 68 let. Bratři se stali během své cirkusové kariéry obrovskými celebritami a od roku...

Výběr článků

Načítám