Hlavní obsah

Na oddělení siamských dvojčat pracovalo 78 nigerijských lékařů 13 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Týmu 78 nigerijských lékařů se v metropoli Abuji podařilo úspěšně oddělit pětiměsíční siamská dvojčata srostlá hrudí a břichem. Asi 13hodinovou operaci provedli již v listopadu, nicméně informace o ní zveřejnili teprve ve středu, protože se chtěli ujistit, že nenastaly žádné pooperační komplikace. Informoval o tom web zpravodajské televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Jsme šťastní a pyšní, že všichni v tomto týmu, který na operaci pracoval, byli Nigerijci. Provedli jsme ji v Nigérii a rodiče nemuseli cestovat mimo zemi," řekl CNN mluvčí specializovaného centra financovaného nigerijskou vládou, v němž se podobný zákrok uskutečnil poprvé.

Oddělení siamských dvojčat je komplikovaná a nebezpečná procedura. U některých dvojčat ji nelze vůbec provést, protože oba jedinci mohou sdílet životně důležité orgány, nebo hrozí jiné život ohrožující komplikace.

Sestry Mercy a Goodness Edenovy se narodily v srpnu loňského roku. Kromě toho, že byly spojeny břichem a hrudníkem, se u nich objevila i vzácná vývojová vada tělní stěny zvaná omfalokéla. Při ní novorozencům trčí část břišních orgánů v membránovém vaku z pupečníku. Dvojčata proto nejprve podstoupila operaci, při níž otvor v pupečníku lékaři uzavřeli. Následně bylo potřeba čekat několik týdnů, než se holčičky ze zákroku zotavily.

Lékaři řešili řadu dalších komplikací, mimo jiné se obávali, že by se dívkám mohla zanítit velká rána, která jim po oddělení vznikla na hrudi a břiše. Bylo proto potřeba vytvořit dostatečně velký kus umělé kůže, kterým oblast přikryli, což také trvalo několik týdnů.

Dvě hlavy, tři ruce. V Indii se narodila vzácná siamská dvojčata s jedním tělem

Koktejl

Dívenky sdílely játra a bránici

"Museli jsme zjistit, zda budou moci po oddělení žít nezávisle. Přišli jsme na to, že sdílí bránici a játra, ale všechny další orgány měly oddělené," uvedl vedoucí chirurgického týmu Emmanuel Ameh. "Museli jsme také získat určité lékařské vybavení, které jsme neměli k dispozici," dodal.

Lékaři popisují siamská dvojčata jako chybný vývoj některých dvojčat. Stane se tak ve velmi raném vývojovém stadiu v děloze matky. Některá dvojčata jsou spojená pouze povrchově, jiná mají společné i orgány nebo končetiny.

Siamská dvojčata jsou extrémně vzácným jevem. Odhaduje se, že na svět přijdou při jednom ze 70 tisíc až 200 tisíc porodů. Tímto termínem byli jako první pojmenováni bratři Chang a Eng Bunkerovi, kteří se narodili v roce 1811 v Siamu (dnešním Thajsku). Byli srostlí od hrudi až k pupku, vystupovali v cirkusu a dožili se 62 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám