Hlavní obsah

Holčičky srostlé hlavami se podařilo zdárně oddělit

Unikátní operaci má za sebou speciální lékařský tým v izraelské Beerševě. Tamním chirurgům se podařilo oddělit rok staré holčičky, které se narodily se srostlými hlavami. Díky tomu na sebe mohly poprvé pohlédnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraeli operovali siamská dvojčataVideo: Reuters

 
Článek

Měsíce příprav na složitý zákrok vyvrcholily dvanáctihodinovou operací v nemocnici Soroka v jihoizraelském městě Beerševa. Unikátního projektu se zúčastnily desítky expertů z celého Izraele i ze zahraničí.

Oběma dětem, které nebyly jmenovány, se daří dobře, uvedl server BBC s odkazem na izraelská média. „Dýchají a přijímají potravu,“ uvedl Eldad Silberstein, šéf oddělení plastické chirurgie v Soroce.

V historii se tuto operaci povedlo uskutečnit pouze dvacetkrát, v Izraeli jde o první případ.

Povedou plnohodnotný život

„Provedli jsme rekonstrukci mozkové pleny, rekonstrukci lebky a nyní plastičtí chirurgové pokračují v operaci, aby sešili kůži,“ uvedl Mickey Gideon, šéf neurochirurgie v Soroce.

Dvě dívky, jedno tělo. Siamská dvojčata překonala očekávání, otce však postavila před nemožnou volbu

Koktejl

Měsíce před samotným oddělením lékaři dětem vložili pod kůži na hlavě malé silikonové váčky, které postupně zvětšovali, aby se dětem kůže natáhla. Tu pak použili na zakrytí rekonstruovaných lebek.

Děvčátka, která se narodila v srpnu loňského roku, podle očekávání doktorů povedou plnohodnotný normální život. „K naší radosti šlo všechno tak, jak jsme doufali,“ uzavřel Gideon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám