Hlavní obsah

Jaké je to zemřít? Virtuální realita dovoluje cestovat na druhý břeh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Náš mozek čas od času hledá odpovědi na velké životní otázky a záhady vesmíru. Jedna z nich bývá, jaké je to vlastně umřít? Odpovědět může nyní kdokoliv hledat v australském Melbourne, kde byl před časem spuštěn „simulátor smrti“. A nejde přitom o žádnou nadsázku, VR simulace se snaží dovolit lidem odcestovat na druhý břeh.

Foto: archív organizátorů

Takto vypadá nový VR simulátor smrti

Článek

Nejrůznější VR herny nejsou v tuzemsku i zahraničí ničím výjimečným. Díky tomu si může kdokoliv vyzkoušet, jaké je to létat nad zemí, zvítězit v boxerském ringu nebo se přenést do vesmírné lodi a bojovat s vetřelci.

Australané se ale vedle příjemných zážitků rozhodli seznámit lidi i s těmi, na které pozitivně nahlíží málokdo. „Naším cílem je poskytnout lidem zážitek podobný smrti a umožnit jim nahlédnout, jaké to je, když člověk umírá,“ představili podle serveru LadBible novou atrakci pořadatelé.

Simulace je součástí výstavy Passing Electrical Storms od australského umělce Shauna Gladwella, která se koná v rámci akce Melbourne Now v Národní galerii Viktoria.

V Praze vznikla největší česká VR herna. Zažijete v ní pád z mrakodrapu i let nad Prahou

Hry a herní systémy

Meditativní, ale přitom neklidný zážitek

„Tato inovativní simulace nám dává možnost získat nové poznání a porozumění okamžiku smrti, čímž nám pomáhá lépe se vyrovnat s touto neodmyslitelnou součástí lidského života,“ pokračovali tvůrci v popisu VR simulace.

Samotný Gladwell popisuje zážitek jako „meditativní, ale přitom neklidný“. VR simulace totiž spojuje celý zážitek s reálným světem. Je to podobné, jako když si v akvaparku nasadíte headset, přes který nic nevidíte, a vrhnete se na nejbližší tobogán. V helmě se pak promítá obraz, jako kdybyste cestovali na lodi skutečnou krajinou.

Simulace smrti takovýmto způsobem provází účastníky postupným zánikem života, počínaje zástavou srdce až po mozkovou smrt. Jsou přitom na lůžku v prostorách připomínajících jednotku intenzivní péče, což dělá celou simulaci ještě děsivější.

Foto: archív organizátorů

Takto vypadá nový VR simulátor smrti

První odvážlivci

Vyzkoušet si smrt na vlastní kůži se rozhodl například jeden influencer, který na TikToku vystupuje pod přezdívkou croom12. Podle něj ležíte na vibrujících lůžkách, které napodobují, že se něco s vaším tělem skutečně děje. Načež se okolo vás shlukují virtuální lékaři, kteří vás nemohou oživit.

Poté se účastník „vznáší kolem nich do vesmíru“ a díky virtuální realitě může vidět sebe sama, což vytváří dojem mimotělního zážitku.

Organizátoři jsou připraveni také na situaci, kdy by podobný zážitek někdo nevydržel. Účastníci jsou tak nepřetržitě připojeni na monitor srdečního tepu a mohou kdykoli ukončit simulaci zvednutím ruky, pokud se jim zdá příliš intenzivní. To se údajně už skutečně stalo.

Pokud vás simulátor smrti nadchnul, vyzkoušet si ho budete moci v Austrálii až do 20. srpna. Poté bude akce Melbourne Now ukončena. Vstup je mimochodem zdarma.

Server New York Post připomněl, že v minulosti vznikly i jiné bizarní VR simulátory, jako je například sebevražedný stroj. Ten dovoluje lidem sestavit virtuální rekonstrukci toho, jak se zabijí. Cílem tvůrců pochopitelně není nikoho usmrtit, ale nabídnout mu stejnou intenzitu emocí, kterou by v takové situaci zažili.

Obrovský generační skok. PlayStation VR2 přináší věrnější zážitek

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Brýle pro virtuální realitu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám