Hlavní obsah

Internet v Česku zrychluje. V síti CETIN stoupla průměrná rychlost nad 200 Mbit/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V největší tuzemské pevné síti společnosti CETIN se loni průměrná rychlost internetového připojení zvýšila o 14 procent na 202 Mbit/s, což je dvojnásobek rychlosti oproti předchozím dvěma rokům. Chystá se navíc další vylepšení, informovali zástupci společnosti CETIN v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Díky výstavbě nové optické sítě se loni počet připojených bytů zvýšil o 100 000, a CETIN očekává podobný nárůst i letos.

Společnost spolupracuje s operátorem T-Mobile při výstavbě optiky. Loni také pokračovala v rozšiřování technologie bondingu, která slibuje dvakrát vyšší rychlost. K nárůstu rychlosti je potřeba, pokud je to technicky možné, využít pro internetové připojení dva metalické kabely – dvě kroucené dvoulinky – místo jednoho.

Rychlejší internet může využívat další milion domácností

Internet a PC

O sloučení přenosové kapacity, a tedy i rychlosti z obou kabelů, se následně postará speciální zařízení, které mezi zásuvkou a DSL modemem vždy odborně nainstaluje technik. Kde přesně je bonding dostupný, mohou lidé ověřit přímo na stránkách CETIN, kde je k dispozici Mapa připojení.

Svou síť nabízí CETIN prostřednictvím více než 20 obchodních partnerů, a to pro téměř 89 procent domácností připojených do sítě s rychlostí připojení 50 Mbit/s a vyšší. Více než 41 procent domácností využívá rychlost mezi 100 a 250 Mbit/s, a až šest procent bytů dosáhne na gigabitovou rychlost.

Nyní společnost plánuje další výrazné zrychlení, které přijde v dubnu. Tehdy operátor uvede nový tarif pro optické přípojky s rychlostí až dva Gbit/s, uvedla firma.

Celoplošná síť společnosti CETIN zahrnuje zhruba 20 milionů kilometrů párů metalických kabelů a 65 000 kilometrů optických kabelů po celé ČR. CETIN je součástí investiční skupiny PPF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám