Hlavní obsah

Američané rozšiřují internet na venkově. Ve hře jsou miliardy

Washington

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena ve čtvrtek oznámila, že ještě tento týden vyčlení přes 400 milionů dolarů (asi 9,6 miliardy korun) na investice do rozvoje vysokorychlostního internetu ve venkovských oblastech Spojených států. Podle stanice CNN na novou komunikační infrastrukturu dosáhne 31 000 domácností a firem v 11 státech USA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

„Venkovské komunity jsou páteří našeho národa a mají široký dopad na naše hospodářství. Příliš dlouho se ale na ně bral jen malý ohled a jejich přínos nebyl dostatečně oceněn. To teď chceme změnit a začneme tím, že jim poskytneme spolehlivý internet,” řekl poradce Bílého domu pro infrastrukturu Mitch Landrieu.

Mnoho venkovských oblastí v zemi nemá k vysokorychlostnímu internetu přístup, protože poskytovatelům se v oblastech nevyplatí investovat. Nový vládní program bude financovat 20 projektů v 11 státech.

Konkrétně v Nevadě „propojí” 4000 lidí, 130 firem, 22 farem a sedm škol, uvedla demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová.

Internet zadarmo bude pro desítky milionů domácností, zavelel Biden

Internet a PC

Podle dat vládního Úřadu pro sčítání lidu mělo v roce 1997 internet 18 procent amerických domácností, v roce 2003 to bylo 54,7 procenta a v roce 2019 už 86,6 procenta. Data pocházejí od lidí starších 18 let.

Statistiky vládního Národního statistického centra pro vzdělávání (NCES) uvádějí, že v roce 2019 mělo přístup k internetu asi 95 procent dětí mezi třemi a 18 lety věku, z toho šest procent pouze přes mobilní telefon.

USA chystají masivní podporu technologického výzkumu a výroby čipů

Hardware

V rodinách, kde internet nemají, o něj polovina nemá zájem nebo jej nepotřebuje, pro 26 procent je příliš drahý a pro šest procent není dostupný v oblasti jejich bydliště. Zbytek tvoří jiné důvody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám