Hlavní obsah

Internet je na venkově popelkou

Novinky, Bedřich Choděra, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Obyvatelé českého venkova pociťují jako diskriminaci, že jsou odříznuti od možností, které internet poskytuje například ve styku s úřady při vyřizování osobních a podnikatelských záležitostí. I když pětina Čechů má přístup k internetu v zaměstnání, velká města stále vedou v možnostech internetových kaváren, veřejných knihoven, pošt a dalších míst, kde je možno s internetem pracovat.

Foto: PaS de Theatre

Na scéně Klára Issová a Jiří Langmajer v dramatu Richard III:

Článek

V zemích Evropské unie využívá internet 30 až 60 procent domácností, v České republice je to však stěží dvacet pět procent. Obyvatelům vesnic zůstává nyní prakticky jen možnost vytáčeného přístupu (dial-up) přes pevné linky Českého Telecomu, resp. přes síť mobilního operátora. Rychlost je malá, cena za spojení velká a počet počítačů v domácnostech je stále nízký.

Nejlevnější širokopásmové připojení k internetu nabízejí kabelové televize, ale ty svoji nabídku soustředily jen na velká města a vybrané regiony. "Investiční náklady na vybudování kabelové trasy pro internet dosahují dva až tři tisíce korun za metr," uvedl František Malina, mluvčí společnosti UPC. Ta se soustřeďuje na přebudování tras kabelové televize na dvousměrný provoz, aby se zvýšil počet klientů i pro připojení k internetu. Stejným způsobem postupuje i konkurenční sít Karneval.

Uživatelů kabelové televize s připojením k internetu je zatím v ČR něco málo přes třicet tisíc, v drtivé většině jen v Praze a v Brně, případně některých dalších lokalitách nejvíce ve středních a v severních Čechách. Existují však malé firmy, které se snaží prolomit začarovaný kruh. S podporou osvícených starostů a obecních úřadů se podařilo využít rozkopaných ulic malých měst a obcí například při výstavbě rozvodu plynu nebo vody a vybudovat malé lokální kabelové sítě s možností rychlého přístupu na internet.

"Třicetitisícím zákazníkem kabelových firem v ČR s připojením k internetu byl letos na podzim pan Zdeněk Tvarůžek z Rosic na jižní Moravě, kde postupovali právě tímto způsobem," sdělil Právu majitel firmy Self servis Miroslav Svoboda.

Problémy s vysokou cenou přetrvávají

Ministerstvo informatiky chce obyvatelům venkova pomoci prostřednictvím některých dosavadních a nových programů. Především hodlá pokračovat v osvětovém Národním programu počítačové gramotnosti, kde za nízký poplatek mohou získat dovednost v zacházení s počítačem a internetem nejrůznější skupiny obyvatel včetně žen z domácností a seniorů.

"Podle průzkumů není hlavní překážkou ve využívání internetu v ČR pouze vysoká cena počítačů a telekomunikačních služeb, ale především neodůvodněný strach z nové techniky," uvedla Klára Volná, mluvčí ministerstva informatiky. Nepopírá však, že zejména na venkově je málo příležitostí internet využívat, pro široké vrstvy obyvatel je to stále neúměrně drahé.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář se snaží prostřednictvím zástupců státu v Českém Telecomu a veřejnému tlaku prosadit vstřícnější přístup Českého Telecomu k uživatelům, zatím však bezúspěšně, mnoho přímých nástrojů mu zákon nedává. Pomoci by mohl nově připravovaný zákon o elektronických komunikacích, který jasněji nastavuje pravidla regulace telekomunikačního trhu.

Podle Volné chce Mlynář v příštím roce přijít v české vládě s další iniciativou. Její součástí by mohlo být i opatření, které by umožňovalo podnikům za zvýhodněnou cenu odprodat zaměstnancům vyřazené počítače a prostřednictvím daňových úlev zvýhodnit nákup počítačů a připojení domácností k internetu. Tento úspěšně ověřený "švédský model" již ve světě funguje, v ČR se zatím nevyužívá, reforma veřejných financí mu k tomu zatím nedává příliš prostoru.

"Ministr Mlynář však soudí, že v příštím roce se příliv prostředků do státního rozpočtu zvýší, mj. právě z privatizace Telecomu, ze splátek operátorů sítí mobilních telefonů za licence i za zvýšené spotřební daně, a bylo by tedy logické, aby stát z toho něco věnoval na rychlejší rozvoj internetu v ČR, který by pomohl nejen obyvatelům, ale i celé české ekonomice," dodala Volná.

Reklama

Související témata:

Související články

ADSL využívá přes 8 tisíc klientů

Připojení na internet přes telefon prostřednictvím technologie ADSL k dnešnímu dni využívá, od spuštění služby v březnu, přesně 8270 zákazníků. ČTK to sdělil...

Výběr článků

Načítám