Hlavní obsah

Šikovné programy na úpravu fotografií

Během letních prázdnin většina z nás pořídí stovky různých fotografií. Pokud se některé neopakovatelné momentky nepovedly, nemusí rovnou skončit v koši. Můžeme se je pokusit zachránit pomocí speciálních programů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je úplně jedno, jestli na dovolené nebo výletě fotíte poloprofesionálním či profesionálním přístrojem za desítky tisíc korun nebo jako většina lidí chytrým telefonem. Pokazit záběr je možné jakýmkoliv přístrojem. U neopakovatelných momentek se ale můžeme snažit nedostatky zamaskovat.

K vylepšení fotek slouží grafické editory. Dokážou zaostřit rozmazané části snímků, vylepšit expozici a vyvážení bílé, nebo snížit hladinu šumu u momentek, které byly vytvářeny ve špatných světelných podmínkách.

Je však nutné podotknout, že podobné programy samozřejmě nejsou všespásné, ale pomoci skutečně mohou. Snímek, jenž byl na první pohled zralý tak akorát do koše, může už po pár úpravách zdobit rodinné album.

Jak se stát lepším fotografem

Internet a PC

Zajímavější snímky s efekty

Zajímavě vypadají také fotografie, které jsou vylepšeny různými efekty, jako je například proměna na olejomalbu, negativ nebo na starou fotografii. Také k tomu slouží grafické editory. Jedním kliknutím díky nim také může snímek vypadat, jako by byl nakreslen tužkou nebo vytesán do kamene.

Kromě grafických editorů existuje také řada propracovaných programů, které se soustředí pouze na jeden vizuální efekt. Ty dokážou proměnit sérii fotografií v krátký film, obrovský panoramatický snímek nebo koláž.

Drtivá většina grafických programů je nabízena za poplatek, najdou se nicméně i výjimky, které jsou úplně zadarmo. Je jich však jako šafránu, o vývoj takových programů se totiž starají zpravidla jen nadšenci.

Vedle placených nástrojů, jako je například známý Adobe Photoshop, je možné stahovat také zdarma dostupné aplikace. Bezplatné programy ale zpravidla nenabízejí tolik možností jako ty placené, i když najdou se světlé výjimky – jednou z nich je například populární Gimp.

Jak zálohovat drahocenná počítačová data

Testy

Na cestách nepodceňovat zálohu

Ideálně přímo na dovolené nebo nejpozději hned po příjezdu domů je také vhodné fotografie zálohovat. Poničení nebo odcizení fotoaparátu totiž není zas tak nemožné, jak by se mohlo zdát, a cenné vzpomínky jsou v takovém případě nenávratně pryč.

Vhodné je každý den ukládat vše do počítače nebo na jiné záznamové médium, jako je externí pevný disk nebo USB flashka. Pokud máte přístup k internetu, vhod přijdou také nejrůznější cloudové služby, tedy možnost ukládat snímky přímo na nějaký webový server.

Odborníci nedoporučují zálohovat fotografie na CD nosiče. Kvůli svým vlastnostem by totiž data nemusela být za pár let vůbec čitelná.

Zoner Photo Studio X: z českých luhů a hájů

I méně zkušení uživatelé patrně alespoň někdy slyšeli o populární aplikaci Adobe Photoshop, která však cílí především na náročnější uživatele a profesionály, čemuž odpovídá i její cenovka.

Využívat pokročilých nástrojů je ale možné i v levnějších aplikacích, jak ukazuje český fotografický editor Photo Studio od společnosti Zoner.

Foto: archív tvůrců, Novinky

Zoner Photo Studio

Program slouží pro správu alb s fotografiemi, ale zároveň dokáže snímky i upravovat. Vedle nejrůznějších ořezů je možné s programem také upravovat úrovně, barvy, expozici, ostrost, stíny, šum, chromatickou vadu, viněty či řádkový proklad.

Vyzkoušet Zoner Photo Studio X je možné po dobu 30 dní zdarma, za plnou verzi pak zájemci zaplatí 149 Kč měsíčně. Levněji vyjde roční licence, konkrétně na 1499 Kč. Zaplatíte tedy stejnou částku jako za deset měsíců, aplikaci ale můžete používat celý rok. Tvůrci navíc pravidelně nabízejí různé slevy, na které se vyplatí počkat.

  • Klady: velice schopný nástroj, který ocení i profesionálové
  • Zápory: za licenci se platí pravidelně každý rok
  • Kde stahovat: zoner.cz

PhotoFiltre Studio: grafická laboratoř pro náročné

PhotoFiltre Studio je kompletní grafický editor, který je nabízen zadarmo. Platí to však pouze o jeho starších verzích. Tvůrci se totiž rozhodli těžit z jeho vysoké popularity a za ty nejnovější si již nechají platit. Licence na jeden počítač vyjde v přepočtu na 880 korun.

Tuto částku však zaplatíte na rozdíl od Zoner Photo Studio X pouze jednou a aplikaci můžete využívat tak dlouho, dokud se nerozhodnete přejít na nějakou novější verzi. Aktuální verze s číslovkou 11 je na trhu již od března 2021.

Foto: mif, Novinky

PhotoFiltre Studio

Za zmiňovaných 880 Kč případní zájemci získají poměrně sofistikovanou aplikaci, která je plná užitečných funkcí. S její pomocí je možné vkládat do snímků texty, rozmazávat, ostřit nebo slepovat snímky dohromady.

PhotoFiltre Studio zároveň láká na další zajímavé efekty, jako jsou nejrůznější rámečky a prořezy obrazu. K programu je možné stáhnout také češtinu, díky čemuž se ovládá jednodušeji.

  • Klady: hromada užitečných funkcí
  • Zápory: program se dá nahradit několika bezplatnými aplikacemi
  • Kde stahovat: photofiltre.com

Gimp: jde to i zadarmo

Jedním z vůbec nejpopulárnějších programů pro úpravu fotografií je Gimp, alespoň tedy pokud se bavíme o těch bezplatných. Jde o alternativu k aplikaci PhotoFiltre Studio, kterou jsme si představili výše.

Foto: archív tvůrců

Gimp

Mezi jeho hlavní přednosti patří široká škála nástrojů (štětec, pero, tužka, rozprašovač, guma, razítko a další), práce s kanály, vrstvami a cestami, grafické filtry, dodatečné zásuvné moduly a skripty, práce s grafikou v prostoru RGB(a), na stupních šedi nebo indexované paletě, plná podpora vlastního nativního formátu XCF a částečná podpora nativního formátu Adobe Photoshop (PSD), import vektorových obrázků ve formátu SVG nebo dokumentů v PDF.

Gimp je ceněn i pro svou nízkou hardwarovou náročnost. Bezproblémově funguje i na velmi pomalých strojích, což se o celé řadě profesionálních grafických editorů říci rozhodně nedá.

  • Klady: funguje svižně i na starších a pomalejších počítačích
  • Zápory: obsluha nemusí být pro začínající uživatele příliš intuitivní
  • Kde stahovat: gimp.org

Editor videa ve Windows: film z oblíbených momentek

Několik posledních verzí operačního systému Windows se chlubí předinstalovanou aplikací Fotky, jejíž součástí je Editor videa. Ta sice dostala v nejnovějších jedenáctkách nový designový kabát, ale funkčnost zůstala stejná. Primárně tato aplikace slouží k tvorbě a úpravě fotografií. Z nich si můžete snadno vytvořit i krátký film.

Foto: archív tvůrců

Editor videa ve Windows

Snímky je možné doplnit textem, hudbou i různými efekty, například při přechodech jednotlivých fotek. Zajímavý je také režim automatický film, který dokáže vytvořit celé dílo za vás stisknutím jediného tlačítka. Stačí v podstatě dát programu najevo, odkud si může fotky a krátká videa vzít. Aplikace je k dispozici zdarma.

Aplikací, které je možné ke tvorbě videí a atraktivnějších fotografií v operačním systému Windows využít, je daleko více. Vyzdvihnout si například zaslouží Malování 3D, v něm lze vytvářet trojrozměrné objekty, jednoduše měnit barvy, přidávat nálepky nebo měnit 2D objekty v trojrozměrná umělecká díla.

Výtvory lze navíc snadno sdílet s ostatními, využívat můžete 3D kresby ostatních i pro vlastní díla, pokud to jejich autoři dovolí.

  • Klady: velmi snadná obsluha, zajímavé výsledky
  • Zápory: pokročilejší grafické efekty nabízí až sofistikovanější programy
  • Kde stahovat: aplikace je součástí systému Windows

XnView: snadná správa fotoalb

Bezplatná aplikace XnView je určena pro všechny jedince, kterým nevyhovuje prohlížeč obrázků ve Windows. A to ani jeho vylepšená verze, která je nedílnou součástí nejnovějších desítek.

Foto: archív tvůrců

XnView

Největší předností programu XnView je schopnost pracovat prakticky se všemi grafickými formáty, které existují. V databázi jich má přes 400. Do dalších pěti desítek formátů dokáže program fotografie a obrázky ukládat. Řeč je například o grafických standardech PNG, JPEG, Targa, Alias, Softimage, Tdi, Gif, Rgb, Photo CD či Photoshop.

XnView navíc podporuje 44 jazyků, a to včetně češtiny. Nechybějí ani jednoduché editační funkce.

  • Klady: podpora široké škály formátů
  • Zápory: na editaci snímků se více hodí jiné programy
  • Kde stahovat: xnview.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám