Hlavní obsah

Vybíráme chytrý telefon pro školáka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobily školákům už dávno neslouží pouze ke kontaktu s rodiči a přáteli. Na moderní telefony jsou kladeny daleko vyšší nároky. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší smartphone.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější mobily s dotykovými displeji se dají pořídit už okolo tisícovky. Právě tyto přístroje prakticky již z trhu vytlačily klasické tlačítkové modely. U takto levných přístrojů se ale zpravidla velmi šetří na použitých výrobních materiálech, stejně jako na výkonu jednotlivých součástek.

Vhodnější volbou jsou tak přístroje s cenovkou okolo tří tisíc korun a více. S rostoucí cenou totiž stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny čtyřjádrovými procesory a alespoň 2GB operační pamětí.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravdou. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Multimédia hrají prim

Samozřejmostí jsou dnes již zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch přístroje s vyšší cenovkou. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Ratolestem tak už není potřeba přikupovat další přístroj.

Za standard lze dnes považovat také dostatečně velkou paměť, případně slot na paměťové karty, který dovolí telefon používat i jako MP3 přehrávač. Většina telefonů se také v dnešní době dokáže připojit k wi-fi.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji kraluje Android, o slovo se ale stále častěji hlásí také Windows, tedy mobilní obdoba platformy od Microsoftu pro stolní PC.

Apple své přístroje vybavuje systémem iOS, to už jsou však mobily za 10 000 Kč a více.

Huawei P9 Lite: osekaná vlajková loď

Společnost Huawei láká posledních pár týdnů na svou vlajkovou loď – chytrý telefon s označením P9. Někteří prodejci v tuzemských obchodech tuto novinku nabízejí také v osekané verzi. Model Huawei P9 Lite má sice horší výbavu, ale nabízí se zase za cenu o polovinu nižší.

Foto: archív výrobce

Huawei P9 Lite

To se promítlo také do výbavy. Místo špičkového čipsetu Kirin 955 je zde pomalejší procesor Kirin 650. I jeho výkon by měl ale většině uživatelů dostačovat. Jde o osmijádrový čip, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 1,7 GHz a další čtyři na 2,0 GHz.

U chytrého telefonu P9 Lite se také šetřilo na kapacitě operační paměti. Místo 3 GB nebo 4 GB tak v odlehčené verzi nalezneme pouze 2 GB. Úložný prostor má kapacitu 16 GB a je možné jej dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej zůstal stejný jako u vlajkové lodi. Jde o 5,2palcový dotykový panel, který nabízí rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: nemá duální fotoaparát, na rozdíl od vrcholné verze
  • Cena: 7000 Kč

Coolpad Modena 2: tenká konstrukce, nízká hmotnost

Společnost Coolpad působí na tuzemském trhu sotva pár měsíců, na domácím čínském trhu nicméně patří mezi deset nejúspěšnějších mobilních firem. Novinka zvaná Modena 2 láká především na líbivý vzhled.

Foto: archív výrobce

Coolpad Modena 2

I přes použití 5,5palcové dotykové obrazovky má chytrý telefon velmi tenkou konstrukci – v pase má pouze 7,8 mm a váží jen 143 g. Mimochodem použitý panel dokáže zobrazit na danou cenovou kategorii barvy velmi věrně a obraz se nijak nedeformuje ani při pohledu z jakékoliv strany.

Dále je Coolpad Modena 2 vybaven čtyřjádrovým procesorem Mediatek MT6735p s frekvencí 1 GHz a 2 GB operační paměti. Výkon tedy není nijak oslnivý, ale s ohledem na pořizovací cenu je víceméně odpovídající.

  • Klady: nízká pořizovací cena
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 3990 Kč

Sony Xperia XA: zacíleno na design

Základ nové mobilní řady X od společnosti Sony tvoří chytrý telefon Xperia XA. Ten má displej s úhlopříčkou pět palců a nabízí rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů. Zajímavé je nicméně u něj to, že dotykový panel využívá technologii edge-to-edge. To znamená, že to po stranách vypadá, jako by neměl okolo sebe žádný rámeček – displej se rozpíná od kraje ke kraji.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia XA

O pracovní tempo se zde stará procesor Mediatek MT6755 při taktu 2,0 GHz, který je doplněn o 2 GB operační paměti. Úložný prostor je pouze 16 GB, ale rozšířit jej lze opět pomocí paměťových karet typu microSD. Xperia XA pracuje pod operačním systémem Android Marshmallow. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 13 megapixelů a staví na snímači Exmor RS.

Výrobce se mimochodem chlubí vysokou rychlostí, hybridní automatické ostření si vystačí s časem menším než 0,15 vteřiny. Nechybí HDR režim, digitální 5x Clear Image Zoom nebo automatické rozpoznání scény. Na čelní straně je pak umístěn osmimegapixelový fotoaparát.

  • Klady: poměrně slušná kvalita hlavního fotoaparátu
  • Zápory: na rozdíl od vyšších modelů řady X není přístroj odolný proti vodě a prachu
  • Cena: 6800 Kč

HTC Desire 626: atraktivní barevné kombinace

Desire 626 od společnosti HTC není žádná novinka, na pultech obchodů je již nabízí několik měsíců. Právě díky tomu se ale dá pořídit za poměrně zajímavou cenu.

Foto: archív výrobce

HTC Desire 626

Smartphone se navíc nabízí v atraktivních barevných kombinacích, kromě vyobrazeného modrého provedení je k dispozici také krémová, červená, černá a bílá verze. To ocení především mladší ročníky.

Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 udává pracovní tempo při frekvenci 1,2 GHz, což pod operačním systémem Android bohatě stačí na práci s více programy najednou. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, 16GB úložný prostor a pětipalcový displej s HD rozlišením (1280 x 720 pixelů).

  • Klady: nabídka barevných kombinací
  • Zápory: baterie má kapacitu jen 2000 mAh
  • Cena: 5800 Kč

Alcatel Idol 3: když jsou obě strany stejné

Idol 3 od společnosti Alcatel je na mobilním trhu podobný veterán jako výše zmiňovaný model HTC Desire 626. Zaujmout se na rozdíl od většiny konkurentů snaží především sofistikovanou konstrukcí.

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 3

Horní i spodní strana jsou totiž symetrické, a tak uživatel nemusí vůbec řešit, jak zrovna chytil telefon do ruky. Displej se vždy přetočí tak, jak je potřeba. 5,5palcový displej má rozlišení full HD a nabízí velmi vysoký jas (665 cd/m2). Díky tomu je čitelnost na ostrém slunci bezkonkurenční.

Stroj je poháněn osmijádrovým procesorem Snapdragon 615. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru, jenž je možné snadno rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 128 GB. Z další výbavy se sluší zmínit dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 8 megapixelů. Výhodou je i dvojice reproduktorů, díky nimž nabízí Idol 3 plnohodnotné stereo.

  • Klady: šikovná konstrukce
  • Zápory: podprůměrná výdrž baterie
  • Cena: 5000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám