Hlavní obsah

Technické dárky za vysvědčení pro školáky a studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti již odpočítávají dny, které zbývají do konce školního roku. Pokud je chcete odměnit za jejich dosavadní práci, radost jim udělají technické vychytávky. Ty jim mohou v dalším roce usnadnit práci nebo je naučit něco úplně nového.

Foto: archív výrobce

Sphero BOLT si klade za cíl interaktivním způsobem naučit děti analytickému myšlení.

Článek

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také na středních, a v některých případech dokonce i v základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Prim ale hrají stroje, které kombinují kompaktní rozměry a nízkou hmotnost. V batohu pak nejsou velkou přítěží. Zajímavým řešením může být například iPad Air od Applu, jehož cenovky startují už na 18 990 Kč. Ten totiž dovede nahradit klidně i notebook, přestože váží pouze 461 gramů.

Lákadla moderních počítačových tabletů

Testy

Dotykový displej nabízí úhlopříčku 10,9 palce. V útrobách tohoto stroje se pak ukrývá výkonný čip Apple M1, který nalezneme také v některých laptopech s logem nakousnutého jablka. Na výběr je provedení s WiFi připojením i 5G modulem.

Ve volitelné výbavě nalezneme klávesnici, která je vybavena touchpadem. Lidé díky tomu nemusí sahat na dotykový displej, ale mohou tablet ovládat podobně jako klasický notebook. Pouzdro navíc integruje USB-C port pro snadné připojení příslušenství.

Dotykovou plochu je možné ovládat také pomocí speciálního pera Apple Pencil, které přijde vhod především umělcům a grafickým designerům. To se ale podobně jako klávesnice dokupuje zvlášť.

Foto: archiv výrobce

Apple iPad Air (2022)

Atraktivnější cena

Výrazně atraktivnější cenovku nabízí tablet Nokia T10, pořídit se dá už za 4190 Kč. Nabídne osmipalcový displej, stereo reproduktory a 3 GB operační paměti. Pod taktovkou operačního systému Android je chod celého systému poměrně svižný, měřit se s dražšími konkurenty ale tento model nemůže.

Náročnější uživatelé tak sáhnou pravděpodobně po nějakém výkonnějším modelu, jako je třetí generace tabletu Tab M10 Plus. Lenovo u tohoto zařízení vsadilo na 8jádrový procesor MediaTek Helio G80, který se stará o rychlou odezvu tabletu. V doprovodu s 4 GB RAM, 64 GB úložištěm, OS Android 12 jde o solidní základ pro práci na cestách.

Díky výdrži až 12 hodin se ale tento model hodí také pro přehrávání filmů, pro poslech hudby či hraní her. Samozřejmostí je podpora nejznámějších platforem, jako je Netflix, Disney+ či YouTube. Vychutnat si své oblíbené pořady a streamery můžete díky velkému 10,6“ displeji s rozlišením 2K, který staví na technologii IPS.

Foto: archív výrobce

Nokia T10

Levný 5G telefon

Nic nezkazíme ani chytrým telefonem. Bez něj se totiž v dnešní době děti na některých školách nemohou už ani podívat na rozvrh a případné změny. Pozornost si zaslouží TCL 20R, který je aktuálně cenově jedním z nejdostupnějších 5G telefonů na trhu. Případní zájemci za něj zaplatí 3800 Kč.

Za tuto sumu případní zájemci získají telefon s 6,52palcovým displejem a rozlišením HD+ (720 × 1600 pixelů). Obnovovací frekvence je přitom 90 Hz. Některé levné modely nabízejí vyšší rozlišení, ale zase jsou pomalejší.

Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Mediatek MT6833, kterému sekundují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nechybí ani slot pro paměťovou kartu, slot ale můžete využít pro vložení druhé SIM karty. Standard 5G bude k dispozici pro obě vložené SIM karty.

Fotoaparáty má tento model k dispozici čtyři, tři jsou umístěny na zadní straně. Čelní fotoaparát s rozlišením 8 MPx tak doplňuje hlavní 13MPx snímač, hloubkový fotoaparát (2 MPx) a makro objektiv (2 MPx).

Foto: archív výrobce

TCL 20R 5G

Rozvoj digitálních dovedností

Rodiče také mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy. Na trhu jsou nejrůznější autíčka, vláčky či přímo stavebnice, které jsou k tomu určené.

Příkladem budiž robotické autíčko Car Kit od společnosti Seed Studio za 1500 Kč. To je současně hračkou a výukovou pomůckou. Pomáhá dětem rozvíjet schopnost řešit problémy, zlepšovat matematické dovednosti a také je formou hry učí základní znalosti v oboru programování.

Autíčko složené ze čtyř magnetických modulů se pohybuje po nakreslených drahách a poslouchá povely, které lze snadno naprogramovat prostřednictvím programovacího softwaru v počítači. Je kompatibilní se stavebnicemi Lego a s balíčkem Starter Kit, který umožňuje využít dálkové ovládání a aktivaci zvukem.

Foto: archív výrobce

Robotické auto od Seed Studio se naučí jezdit jen díky tahům fixou. Cena: 2690 Kč

Programovací koule

Základy programování mladším i větším školákům osvětlí také robotická koule Sphero BOLT s cenovkou 5790 Kč. Odolná koule s programovatelným 8×8 světelným displejem a pokročilými senzory pro sledování rychlosti, směru a zrychlení otevírá nekonečné množství kódovacích a herních funkcí. Dokonce může „komunikovat“ s ostatními BOLT roboty.

Děti mohou programovat Sphero BOLT pomocí jednoduchého rozhraní aplikace Sphero Edu!, které jim současně otvírá cestu k poznání programovacího jazyka JavaScript využívaného ve webovém prostředí. Aplikace podporuje operační systémy iOS, Android, Kindle i Chrome.

Foto: archív výrobce

Sphero BOLT

Povedené smartphony nemusí být drahé

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPad Air 2022, Nokia T10, TCL 20 R 5G, Sphero BOLT

Reklama

Související články

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Školní rok je již v plném proudu. Po zkušenostech s uzavírkami v souvislosti s koronavirem se přitom učitelé a profesoři připravují i na práci studentů...

Výběr článků

Načítám