Hlavní obsah

Šikovní pomocníci na zimní dovolenou

Zimní dovolené budou letos stejně jako během uplynulé sezóny komplikovanější kvůli omezením souvisejícím s koronavirem. Chvíle volna ale mohou značně zpříjemnit a v některých případech i usnadnit šikovné vychytávky, které ocení především techničtí nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou zátěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD).

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Zajímavým řešením jsou také instantní fotoaparáty, které mohou pořízený snímek rovnou vytisknout. Svým známým díky tomu můžete vytvořit milou vzpomínku klidně přímo na sjezdovce.

Nadšení amatéři, ale i poloprofesionálové. Nikon uvedl plnoformátovou bezzrcadlovku

Hardware

Akční kamery jsou v kurzu

Trh s videokamerami se v posledních letech výrazně změnil. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí ještě před pár lety, pomalu z pultů obchodů vymizely. Prim totiž stále častěji hrají odolné akční modely, které si nechají líbit i méně šetrné zacházení – a hravě přežijí většinu zimních sportů bez újmy.

Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč. Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od modelů, které jsou o několik tisíc dražší.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Tablet či notebook

Praktickým společníkem na dovolené může být počítač. Kromě klasických notebooků se velké popularitě těší tablety.

Pokud plánujete hodně cestovat, je vhodné při výběru myslet na odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

Gigabyte G5 KC v testu: herní dříč s atraktivní cenou

Testy

Důležitým parametrem je také hmotnost. Pokud budete notebook či tablet nosit v batohu několik hodin, bude znát bez nadsázky každý gram. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Pokud se budeme bavit o noteboocích, není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje. I mezi tablety ale najdeme nezanedbatelné rozdíly v hmotnosti.

Lákadla nositelné elekroniky

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotnou funkcí.

Lákadla moderních chytrých hodinek

Testy

Apple Watch Series 7: chytré hodinky pro náročné

Watch Series 7 vypadají daleko lépe než předchůdce, dostaly totiž extrémně tenké rámečky okolo displeje. Kompletním přepracováním displeje se podařilo zmenšit rámeček o 40 %, takže plocha obrazovky je teď skoro o 20 % větší než na Series 6. A o víc než 50 % větší než na Series 3.

Dotyková obrazovka je nyní tak velká, že se na ni vejde celá QWERTY klávesnice pro psaní odpovědí. Displej je navíc chráněn speciální vrstvou, díky které by měl být odolnější. Větší displej je pak o 70 % jasnější v režimu always-on.

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 7

Případní zájemci mohou vybírat z pěti nových barev a také ze dvou titanových provedení. Navzdory většímu displeji jsou nové hodinky kompatibilní s pásky z předchozích modelů. Dámy upřednostní patrně menší model se 41mm pouzdrem, častější volbou u pánů pak budou 45mm hodinky.

Hodinky mají mít opět 18hodinovou výdrž baterie, nabíjení má být ale o 30 % rychlejší. Pouhých 45 minut na nabíječce stačí na nabití z 0 na 80 %.

Zajímavou volbou může být i model s eSIM. Díky službě Apple Watch Connection a zabudované elektronické eSIM v hodinkách mohou lidé volat ze svého telefonního čísla, aniž by museli být v blízkosti svého iPhonu. V Česku ale eSIM podporuje jen T-Mobile.

  • Klady: elegantní vzhled, množství nabízených funkcí
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: od 10 990 Kč (41mm verze)

GoPro Max: 360° pohled na svět

Na rozdíl od akční kamery GoPro Hero má model zvaný Max úplně jiné ambice. Výrobce u tohoto modelu láká především na její univerzálnost – podle něj dovede model Max zastat hned tři kamery najednou.

Dovede totiž natáčet stejné záběry jako klasická akční GoPro kamera, ale zároveň – díky dvěma objektivům – také již zmiňovaná 360° videa, a to včetně prostorového zvuku. Třetí režim je určen pro milovníky autoportrétů a pro natáčení vlogů.

Foto: archiv výrobce

GoPro MAX

Díky tomu, že je objektiv umístěn i na zadní straně kamery, může totiž uživatel snadno natáčet i sám sebe. Na barevném displeji pak vidí přesně to, co se odehrává před objektivem – tedy jak on sám vypadá.

U modelu Max nechybí ani pokročilá stabilizace HyperSmooth či zrychlené/zpomalené nahrávání TimeWarp. Vyzdvihnout si zaslouží také režim PowerPano, prostřednictvím kterého je možné zachytit 270° panoramatickou momentku – to vše s vyrovnáváním horizontu. Kamera je vodotěsná, aniž by potřebovala nějaké speciální pouzdro, a má dotykový barevný displej.

  • Klady: možnost 360° záznamů
  • Zápory: na nástupce se čeká už dva roky
  • Cena: 10 600 Kč

Realme Pad: nejtenčí a nejlehčí

První tablet společnosti Realme zvaný jednoduše Pad se chlubí titulem „nejtenčí a nejlehčí přenosné zařízení ve své cenové kategorii“. Novinka váží pouhých 440 g a její tloušťka je jen 6,9 milimetru.

Kovové tělo z hliníkové slitiny působí na dotek luxusním dojmem. Prošlo ultra jemným keramickým pískováním, na které navázalo leštění diamantovým řezacím procesem, po němž následovalo 40 dalších zjemňovacích procedur. Málokdo by patrně hádal, že jde o cenově dostupné zařízení.

Foto: archív výrobce

Realme Pad

Dalším nej se chlubí displej, v dané cenové kategorii je totiž nejjasnější. Díky tomu by měla být 10,4“ obrazovka dobře čitelná i na ostrém slunci. Panel mimochodem nabízí rozlišení 2000 x 1200 pixelů a 82,5% poměr k tělu, rámečky okolo dotykové plochy jsou tedy opravdu tenké.

Srdcem tabletu je osmijádrový procesor Helio G80 s dvěma jádry A75 a grafickým čipem ARM Mali-G52 2EEMC2, který podporuje MediaTek Hyper Engine. Operační paměť o velikosti 4 GB doplňuje úložiště o velikosti 64 GB.

Velkou výhodou je i obří baterie s kapacitou 7100 mAh, díky které výrobce slibuje výdrž v pohotovostním režimu až 65 dní. Nechybí ani reverzní nabíjení, díky kterému můžete bezdrátově nabít například telefon nebo sluchátka.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: v Česku novinku nabízí zatím jen pár prodejců
  • Cena: 5900 Kč

Samsung T7 Touch: rychlost a bezpečnost

Se čtečkami otisků prstů se setkáváme v posledních měsících i u těch nejlevnějších chytrých telefonů, u kterých slouží především k vyšší míře zabezpečení. A to je jeden z hlavních důvodů, proč takovéto biometrické zabezpečení nalezneme také u externího disku Samsung T7 Touch. Data uložená na disku se zpřístupní teprve až ve chvíli, kdy přiložíte svůj prst na osvětlený čtvereček, který jej nasnímá.

Lákadlem je i vysoká přenosová rychlost, v praxi je díky rozhraní USB 3.2 možné dosáhnout až na rychlost 1050 MB/s. Použité AES 256bitové hardwarové šifrování přitom svižné pracovní tempo nijak nesnižuje.

Foto: archív výrobce

Samsung T7 Touch

Praktické je také to, že disk podporuje celou řadu platforem. Je kompatibilní s PC, Mac i Android zařízeními. Kromě chytrých telefonů a počítačových tabletů se dá nicméně připojit klidně i k herním konzolím. V balení najdete USB-C na USB-C a USB-C na USB-A kabely.

Potěší také velmi kompaktní rozměry 85 x 57 x 8 mm, díky kterým se snadno vejde Samsung T7 Touch do každé kapsy. Je totiž menší než drtivá většina chytrých telefonů, které se aktuálně nabízejí v obchodech. Na cestách není jednotka velkou přítěží i díky tomu, že váží pouhých 58 gramů. To je s ohledem na fakt, že se tento model chlubí odolnou hliníkovou konstrukcí, velmi nízká hodnota.

  • Klady: bezpečnost, vysoká přenosová rychlost
  • Zápory: vyšší cena proti modelům bez čtečky
  • Cena: 1950 Kč (500 GB); 6700 Kč (2 TB)

Fujifilm Instax LiPlay: vyfotit a vytisknout

Instantní fotoaparáty v poslední době zažívají renesanci. Možnost vyfotit nějakou scénu a danou momentku rovnou vytisknout evidentně učarovala celé řadě lidí. Jedním z modelů, který se přesně takovými dovednostmi chlubí, je Fujifilm Instax LiPlay. Umí toho navíc daleko více.

Snímky je možné pořizovat nejen samotným fotoaparátem, ale také vlastním chytrým telefonem – v takovém případě pak Instax LiPlay poslouží jen jako mobilní tiskárna. Mimochodem podobné mobilní tiskárny se v obchodech prodávají za podobné částky jako tento hybridní fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Fujifilm Instax LiPlay

Jednou z největších zajímavostí je pak možnost zaznamenat snímky se zvukovým záznamem. Stačí stisknout příslušné tlačítko a společně s momentkou se vytiskne také speciální QR kód. Po načtení v mobilní aplikaci pak kdokoliv může slyšet, co se v době pořizování snímku v daném místě dělo. Vzpomínky na papíře tak bez nadsázky ožívají.

Všechny pořízené momentky je ještě před vytištěním možné prohlížet na 2,7palcovém dotykovém displeji. Rozlišení fotoaparátu je pět megapixelů a objektiv nabízí pevnou ohniskovou vzdálenost 28 mm. Zařízení je schopno automaticky upravovat citlivost ISO v rozmezí 100 až 1600.

  • Klady: LCD displej, možnost připojení mobilu
  • Zápory: nemá možnost uchycení stativu
  • Cena: 3990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Letošní Vánoce hráčům příliš nepřejí. Konzole nové generace jsou už více než rok beznadějně vyprodané a velmi složitá je kvůli nedostupnosti komponent také...

Výběr článků

Načítám