Hlavní obsah

Nadšení amatéři, ale i poloprofesionálové. Nikon uvedl plnoformátovou bezzrcadlovku

Novinky, ort

Zaujmout především nadšené amatéry a poloprofesionální fotografy se snaží společnost Nikon s novým plnoformátovým modelem Z5. Výrobce se u novinky snažil zabalit co nejvíce funkcí do co možná nejkompaktnějšího těla, alespoň tedy ve srovnání s klasickými plnoformátovými zrcadlovkami.

Foto: archív výrobce

Nikon Z5

Článek

Nikon Z5 staví na 24megapixelovém snímači typu BSI se zadním podsvícením. Tomu sekunduje obrazový procesor EXPEED 6, který dovede zpracovat obraz při citlivosti v rozsahu ISO 100 až 51 200. To je na poměry digitálních bezzrcadlovek nadprůměrná hodnota.

Snímky je přitom možné ukládat ve formátech JPEG i RAW, náročnější uživatele potěší přítomnost dvou slotů pro paměťové karty typu SD. Při poruše jedné z karet se tak nestane, že by fotograf přišel o drahocenné momentky.

Foto: archív výrobce

Nikon Z5

Ve srovnání s vyššími modelovými řadami zamrzí snad jen pomalejší sériové snímání, novinka nabízí rychlost pouze 4,5 snímku za sekundu. Naopak za pozitivum lze považovat integraci pětiosé stabilizace snímače s účinností až 5 EV. Hybridní autofokus nabízí 273 bodů, které pokrývají 90 % záběru. Pro úplnost dodejme, že závěrka nabízí nejkratší čas 1/8000.

Zástupci Nikonu se na oficiální prezentaci netajili tím, že s novinkou vedle fotografů cílí také na jedince, kteří chtějí pořizovat videozáznamy. Konkrétně je podporováno až rozlišení 4K, v rámci standardu Full HD je k dispozici také vyšší snímkovací frekvence 60 snímků za sekundu.

Ferrari mezi foťáky. Nikon má zrcadlovku pro nejnáročnější uživatele

Hardware

Mezi hlavní přednosti tohoto fotoaparátu patří rozhodně také kompaktní rozměry 134 x 101 x 70 mm a nízká hmotnost 675 gramů bez objektivu. Bezdrátová konektivita čítá standardy Bluetooth i WiFi. Výklopný hlavní displej je doplněn o elektronický hledáček s rozlišením 3,7 Mpx.

Nikon Z5 se bude v Česku se základním objektivem 24-50 mm prodávat za 49 490 Kč. Zajímavá bude jistě také varianta, která navíc obsahuje FTZ adaptér. Ta vyjde případné zájemce na 53 990 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám