Hlavní obsah

Co umějí nejmenší počítače na trhu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače v dnešní době už dávno nemusejí být velké neohrabané bedny. Výrobci dokážou pořádnou dávku výkonu napasovat i do strojů, jejichž velikost není o moc větší než u obyčejné knížky.

Foto: archív výrobce

Výrobci dnes zvládnou zabalit pořádnou dávku výkonu i do miniaturních počítačů.

Článek

Na trhu je aktuálně několik desítek miniaturních PC. Za ty nejlepší si výrobci účtují klidně i více než 20 000 Kč. Takové stroje jsou již plnohodnotnými stolními počítači, standardně jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD nebo Intel a dedikovanou grafickou kartou. Díky tomu se hodí i pro hraní her nebo práci na několika monitorech s Full HD rozlišením najednou.

Nejlevnější jsou ty nejmenší počítače, které se dají sehnat už za méně než dva tisíce korun. Většina takových počítačů je postavena na stejných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety.

Jejich výkon se tedy zpravidla nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek. Při těchto činnostech je odezva systému o něco pomalejší.

Základ domácího kina

I přesto si levné stroje cestu k zákazníkům našly. Je totiž možné je používat nejen jako jednoduché PC, daleko zajímavější je jejich uplatnění u TV, kde mohou sloužit jako HTPC, tedy domácí počítačové kino.

Díky nižšímu výkonu jsou totiž při svém provozu prakticky neslyšitelné, a tak neruší ani při sledování filmů. Počítače o velikosti flash disků jsou nejčastěji vybaveny systémem Android.

To dražší a výkonnější modely pracovaly až donedávna prakticky bez výjimky pod operačním systémem Windows od Microsoftu. V poslední době se ale na trh dostávají také stroje postavené na platformě Chrome OS.

Zmiňovaný systém je značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Asus Chromebox: tichý a svižný chod

Chromebox od společnosti Asus je jedním z prvních zástupců miniaturních levných počítačů s Chrome OS na našem trhu. Jeho základem je dvoujádrový procesor Intel Celeron 2955U, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,4 GHz.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebox

K dispozici je dále integrovaná grafická karta Intel HD a 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak slouží rychlá 16GB SSD jednotka. Samozřejmostí jsou pak konektory HDMI, DisplayPort a USB 3.0.

Pravda, výkon to na první pohled není nijak oslnivý, jenže pod platformou Chrome OS pracuje tato sestava velmi svižně, citelně rychleji, než by si podobná konfigurace dokázala poradit s operačním systémem Windows 8 od Microsoftu. Celý stroj je navíc chlazen pasivně, takže při práci nijak nehlučí.

  • Klady: bezhlučný provoz, přívětivá cena
  • Zápory: pro platformu Chrome OS není k dispozici tolik aplikací jako pro Windows
  • Cena: 5500 Kč

Apple Mac Mini: malý, ale šikovný

Stylový Mac Mini od Applu je možné zakoupit ve třech různých hardwarových konfiguracích, z nichž nejlevnější startuje na 16 tisících a nejdražší vyjde na 27 tisíc korun.

Foto: Apple

Apple Mac Mini

Jako cenově nejvýhodnější se zdá prostřední varianta, která za cenu 21 tisíc Kč nabídne 2,3GHz procesor Intel Core i7, 4 GB operační paměti a grafický čip Intel HD Graphics 4000. Nechybí ani 1TB pevný disk a podpora bezdrátových standardů wi-fi a bluetooth.

Miniaturní počítač Mac Mini je vybaven operačním systémem Mavericks, který obsahuje řadu vychytávek, jako je například podpora multitouch ovládání, tedy rozeznávání více dotyků najednou prostřednictvím touchpadů a dotykových myší od Applu.

  • Klady: operační systém Mavericks je velice rychlý
  • Zápory: předchozí generace se nabízela i s výkonnější grafikou
  • Cena: od 16 000 Kč

Brix Gaming Mini PC Barebone: výkon, který stačí i hráčům

Je tak malá, že se snadno vejde do dlaně. Přesto nabízí sestava Brix Gaming Mini PC Barebone tolik výkonu, že dokáže zdatně konkurovat i svým větším sourozencům. Podle výrobce jí nečiní díky výpočetní síle problém ani většina nových her.

Foto: archív výrobce

Brix Gaming Mini PC Barebone

Kompaktní sada Brix Gaming měří 59,6x 128 x 114,4 mm. Obsahuje výkonný čtyřjádrový procesor AMD A85557M, který dokáže pracovat až při frekvenci 3,1 GHz. Operační paměť i pevný disk se dokupují samostatně, což je pro barebone systémy typické.

O grafický výkon se stará čip AMD Radeon R9 M275X s 2 GB paměti typu GDDR5. Problém by tak sestavě neměly činit prakticky žádné novější hry.

  • Klady: špičkový výkon
  • Zápory: v Česku se zatím oficiálně neprodává
  • Cena: cca 20 000 Kč

Rikomagic MK802: velký jako flash disk

S obyčejným USB flash diskem si snadno spletete počítačovou sestavu nazývanou MK802 od společnosti Rikomagic. Kromě kompaktních rozměrů (90 x 40 x 13 mm) přístroj láká také na přívětivou cenu. Díky cenovce pod hranicí 1500 korun patří aktuálně mezi nejlevnější miniaturní PC na trhu.

Foto: archív výrobce

Rikomagic MK802

Základem je čtyřjádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1,6 GHz a čtyřjádrová grafika Mali400MP4. Dále je k dispozici 1GB operační paměť a 8GB úložný prostor.

Samozřejmostí je podpora bezdrátového standardu wi-fi, díky kterému je možné počítač připojit k internetu. S TV nebo monitorem komunikuje Rikomagic MK802 prostřednictvím HDMI, přičemž napájení obstarává USB port.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: na TV zabere jeden USB port
  • Cena: 1450 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám